flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВИБОРИ - 2016

02 грудня 2016, 11:16

                                                               ВИБОРИ - 2016

 11 та 18 грудня 2016 року відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.  

 

ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ під час виборчого процесу розглядає  ЛИШЕ КАТЕГОРІЮ СПРАВ:

ü  щодо оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агенств, підприємств, установ і організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум (ч. 3 ст.174 КАС України).

 

СТРОКИ ПОДАННЯ

         Позовна заява  щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, інформаційних агентств, підприємств, установ, організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників засобів масової інформації та інформаційних агентств, що порушують законодавство про вибори та референдум може бути подано до суду у п'ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності, але не пізніше двадцять четвертої години дня, що передує дню голосування (ч. 4 ст. 175 КАС України).

 

СТРОКИ РОЗГЛЯДУ

        Адміністративні справи  вказаної категорії розглядаються у дводенний строк після надходження позовної заяви, але не пізніше ніж за дві години до початку голосування ( ч. 11 ст. 172 КАС України).

Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду.

У разі встановлення судом при розгляді виборчого спору порушення засобом масової інформації чи інформаційним агентством вимог закону про вибори, суд невідкладно повідомляє про це Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику в інформаційній та видавничій сферах, Центральну виборчу комісію, відповідну окружну виборчу комісію ( ч. 7 ст. 174 КАС України).

Вінницький міський суд Вінницької області під час виборчого процесу організовує особливий режим роботи для суддів і працівників апарату суду.

 

КАТЕГОРІЇ СПРАВ, які розглядаються судами під час виборчого процесу

рішення, дій чи бездіяльності виборчих комісій, комісій з референдуму, членів цих комісій

оскаржується до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцезнаходженням відповідної комісії

ч.5ст.172 КАСУ

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців

розглядає місцевий загальний суд як адміністративний суд за місцезнаходженням відповідної комісії 

ч.2ст.173

КАСУ

Позовна заява щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових та службових осіб

подається до окружного адміністративного суду за їх місцезнаходженням

ч.3ст.174 КАСУ

Позовні заяви щодо оскарження дії чи бездіяльності кандидата у депутати сільської, селищної ради, кандидатів на посаду сільського, селищного голови, їх довірених осіб

подається до місцевого загального суду як адміністративного суду за місцем вчинення дії чи місцем, де ця дія повинна бути вчинена

ч.3ст.175 КАСУ