flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вибори – 2015: чим суд може допомогти громадянам

29 вересня 2015, 15:03

           25 жовтня 2015 року на Україну очікують місцеві вибори. Головною особливістю цієї виборчої кампанії є те, що виборці вперше будуть обирати кандидатів за новою пропорційною виборчою системою за відкритими партійними списками, яка раніше в Україні ніколи не застосовувалась. 

 Серед проблем організації та проведення виборів актуальними залишаються питання щодо повноти та достовірності відомостей у списках виборців. Як визначає стаття 70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких судом визнано недієздатними.

Щоб переконатися у достовірності інформації щодо включення Вас до виборчих списків та правильності внесення персональних даних, слід звернутися до міського відділу Держреєстру виборців. З 12 жовтня 2015 року (на спеціальних виборчих дільницях в лікувальних закладах з 15 жовтня 2015 року) кожен виборець може це зробити на виборчій дільниці, куди передаються списки виборців, або за допомогою мережі Інтернет: для цього потрібно зайти на офіційний сайт Державного реєстру виборців (www.drv.gov.ua) та скористатися програмним ресурсом «Особистий кабінет виборця».

Іменні запрошення кожному виборцю дільничні комісії зобов’язані доставити до 14 жовтня 2015 року (середа), яким повідомляє про адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час та місце голосування.

Виборець, не отримавши запрошення на вибори у вказані строки, або після ознайомлення з цим запрошенням чи попереднім списком виборців  помітив  неточності щодо себе або інших осіб, або не виявив себе чи інших осіб у списку виборців, має право звернутися до міського відділу ведення Державного реєстру виборців, що розташований за адресою:

м. Вінниця, вул. 50-ти річчя Перемоги, 7, каб. 337 (район центрального стадіону «Локомотив»  з заявою про включення або виключення зі списку виборців до 19 жовтня 2015 року (понеділок) включно.

Звертаємо Вашу увагу, що Законом України «Про місцеві вибори» передбачено, що право голосу на місцевих виборах мають виборці, які належать до місцевої  громади   та проживають в межах відповідного виборчого округу. Належність до місцевої громади та проживання на відповідній території визначається зареєстрованим місцем проживання. Тобто у м. Вінниці можуть голосувати громадяни, які проживають та зареєстровані в межах міста. На місцевих виборах не використовується механізм тимчасової зміни місця голосування, який діяв на виборах Президента України та депутатів Верховної Ради України.

У разі порушення законодавче закріпленого права особи на участь у виборчому процесі – громадяни мають змогу звернутись за захистом вказаного права до суду. Тобто, законодавець надає можливість громадянам обрати альтернативу: звернутися до відділу Держреєстру виборців, до виборчої дільниці або до суду.

 Вінницький міський суд Вінницької області, під час виборчого процесу розглядає наступну категорію справ:

1.      оскарження рішення, дій чи бездіяльності виборчих комісій, їх членів, за винятком рішень, дій чи бездіяльності, що визначені ч.3,4 ст. 172 КАС (ч.5 ст.172 КАС);

2.      щодо  уточнення списків виборців (ст.173 КАС);

3.    щодо оскарження дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ і організацій, їхніх посадових та службових осіб, творчих працівників ЗМІ, що порушують законодавство про вибори (ч.3 ст.174 КАС).

Право звернення з адміністративним позовом до суду  про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе або іншої особи, має кожен виборець. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду у двох примірниках виключно в письмовій формі без сплати судового збору. Позовна заява може бути подана не пізніше як за два дні до дня голосування, а саме до 22 жовтня 2015 року (четвер) включно.  Позовні заяви, які надійшли до суду після закінчення зазначеного строку, передбаченого законодавством, суд залишає без розгляду.

 Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядаються у дводенний термін після надходження позовної заяви до суду, але не пізніше ніж за два дні до дня голосування.  Якщо позовна заява надійшла  за два дні до дня голосування – невідкладно. Днем подання позовної заяви є виключно день її надходження до суду.  Постанови щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. За наявності підстав, суд виносить постанову, яку слід негайно передати до дільничної виборчої комісії або органу ведення Державного реєстру виборців.

Позовна заява щодо дій чи бездіяльності засобів масової інформації, підприємств, установ, організацій, їх посадових та службових осіб, працівників ЗМІ, що порушують законодавство про вибори та референдум, подається до місцевого загального суду  у п’ятиденний строк з дня прийняття рішення, вчинення дії або допущення бездіяльності.

Робота Вінницького міського суду Вінницької області під час виборчого процесу буде організована таким чином, щоб максимально забезпечити якісний захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав учасників виборчого процесу в розумні строки шляхом неухильного  дотримання норм чинного законодавства України.