flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся брифінг голови ВККСУ Ігоря Самсіна

26 лютого 2014, 10:13

 Сьогодні, 25 лютого, відбувся брифінг Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Ігоря Самсіна. Тема брифінгу: «Роль Комісії – гаранта формування високопрофесійного суддівського корпусу, як безумовний фактор дотримання авторитету правосуддя». 

23 лютого 2014 року Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо окремих питань судоустрою та статусу суддів)». Положеннями цього Закону вносяться зміни, зокрема, до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Регламенту Верховної Ради України в частині процедури обрання кандидатів на посади суддів безстроково.

За своєю суттю зазначені зміни є поверненням процедури обрання суддів безстроково, що існувала до прийняття 7 липня 2010 року Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Так, подання про обрання суддів безстроково вноситься до Верховної Ради України Головою Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Комітет з питань верховенства права та правосуддя розглядає таке подання та приймає рішення про рекомендування або відмову у рекомендуванні щодо обрання кандидата на посаду судді безстроково. Це рішення подається до Верховної Ради.

«Комісія за весь час своєї роботи діяла на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Запевняю, що і в майбутньому зазначена конституційна вимога буде дотримана нашим органом. Хочу відмітити, що порядок обрання на посаду судді безстроково, передбачений Законом України «Про судоустрій і статус суддів», в частині повноважень Вищої кваліфікаційної комісії суддів України залишився незмінним», - зазначив Голова ВККСУ Ігор Самсін.

Відтепер передбачена процедура проведення Комітетом з питань верховенства права та правосуддя перевірки звернень громадян та інших матеріалів стосовно діяльності кандидата, який обирається суддею безстроково. Обговорення питання про обрання кандидата на посаду судді безстроково на пленарному засіданні Верховної Ради починається з доповіді Комітету. Рішення про обрання кандидата на посаду судді безстроково приймається відкритим поіменним голосуванням більшістю голосів народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради і оформляється постановою Верховної Ради.

«В умовах сучасної суспільної та політичної ситуації я, як і будь-який громадянин України, разом з народом. Незалежний суддя - запорука справедливого правосуддя, що здійснюється на основі Конституції і законів України. Мені приємно, що здобутки Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо процедури добору кандидатів на посаду судді вперше, а також робота Комісії в цілому вже були позитивно оцінені як міжнародними фахівцями, так і громадянами нашої держави», - сказав І. Самсін.

Одним з найвідповідальніших напрямків роботи Комісії є здійснення дисциплінарного провадження щодо суддів місцевих та апеляційних судів. Питання притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності завжди було однією з найгостріших тем для суспільства.

«Вчинення суддею дисциплінарного проступку надає негативний відтінок не тільки його роботі, але й роботі його колег.  Тому Вища кваліфікаційна комісія суддів України завжди ретельно, ґрунтовно та всесторонньо підходить до вивчення кожної дисциплінарної справи. За 2011-2013 роки Комісією притягнуто до дисциплінарної відповідальності 388 суддів, за результатами здійснення дисциплінарного провадження Комісією направлено до ВРЮ 34 рекомендації для вирішення питання щодо внесення подання про звільнення судді. Наприклад, у 2013 році Вища рада юстиції розглянула 10 рекомендацій Комісії, 4 з яких відхилено, 5 - залишено без розгляду,  і тільки 1 підтримана. Протягом 2011-2013 років Комісією прийнято 73 рішення про відсторонення суддів від посади та продовження строку відсторонення», - додав І. Самсін.

Вища кваліфікаційна комісія суддів України