flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мистецтво бути суддею

21 лютого 2014, 11:31

 У Кримському регіональному відділенні Національної школи суддів розпочалися перші в цьому році навчання для законників автономії. Зокрема, відбувся семінар «Мистецтво бути суддею» для 26 новопризначених суддів, враховуючи тих, які ще не склали присяги. Під час навчання слухачі дізналися про основні стандарти діяльності служителів Феміди.

Зокрема, питання незалежності судді, його присяги, а також окремі аспекти поведінки та міжнародні стандарти у своїй доповіді висвітлила суддя Верховного Суду у відставці, кандидат юридичних наук Ольга Шаповалова. А заступник голови Апеляційного суду Автономної Республіки Крим Віктор Скляров поінформував слухачів про міжнародні стандарти професії та їх запровадження в Україні, практику застосування антикорупційного законодавства та першочергові заходи органів державної влади щодо реалізації закону «Про засади запобігання та протидії корупції».

У свою чергу суддя апеляційного суду Катерина Тимошенко детально зупинилася на практичному аспекті, зокрема на розгляді справ про корупційні правопорушення. Лектор навела приклади із судової практики та розповіла про відповідальність за вчинення такого правопорушення.

Одним із лекторів у Кримському регіональному відділенні НШС є голова Залізничного районного суду м.Сімферополя та член Ради суддів загальних судів Надія Масалигіна. Тема її доповіді стосувалася дисциплінарної відповідальності суддів, включаючи підстави та порядок застосування дисциплінарної відповідальності, відповідальності судді за порушення присяги та вимог щодо несумісності.

Голова Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, кандидат юридичних наук Валерій Чорнобук акцентував увагу слухачів на одному з обов’язків суддів апеляційної інстанції — наданні методичної допомоги. Він представив проект Методичних рекомендацій щодо надання Апеляційним судом Автономної Республіки Крим місцевим судам методичної допомоги в застосуванні законодавства. Цим документом установлені форми та методи реалізації повноважень апеляційного суду щодо надання такої допомоги. «Один з обов’язків судді апеляційного суду, включаючи й керівництво, чітко визначений у чинному законодавстві й полягає в наданні методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам. Два роки я присвятив розробці цього проекту, який буде винесений на затвердження загальними зборами суддів Апеляційного суду АР Крим», — розповів В.Чорнобук.

Доповідач ознайомив слухачів з основними положеннями та нововведеннями, що містяться в проекті:

• запровадження поряд з територіальним кураторством системи тематичного кураторства, яке полягає в закріпленні за кожним суддею практичної теми для поглибленого вивчення;

• чітке визначення мети та проведення систематичних нарад, у тому числі розмежування нарад з надання методичної допомоги безпосередньо в місцевому суді та оперативних нарад з головами місцевих судів у Апеляційному суді АР Крим;

• проведення спільних нарад із територіальними суддями-кураторами, закріпленими за місцевим судом, обговорення рішень цього суду, які були переглянуті апеляційним судом, зокрема й тих, що не були скасовані або змінені;

• створення системи нарад судових палат апеляційного суду, на яких розглядатиметься та аналізуватиметься практика Європейського суду з прав людини, Верховного Суду та Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ.

Зокрема, одним із методів надання методичної допомоги зазначено й викладання в НШС. Адже, за словами В.Чорнобука, саме викладання є найкращим способом самоосвіти та підвищення власного професійного рівня.

Цю тенденцію відзначила й викладач НШС О.Шаповалова, пославшись на результати анкетування: найкращими викладачами слухачі Національної школи суддів визначають саме суддів. Адже вони добре знають проблеми судової системи, помилки, яких найчастіше припускаються судді.

Н.Масалигіна також відзначила позитивний аспект викладання законниками, які очолюють суди та беруть активну участь у роботі органів суддівського самоврядування. Вона розповіла, що на засіданнях РСЗС обговорюються питання, які безпосередньо пов’язані з діяльністю суддів як апеляційної, так і першої інстанції. Як приклад ефективності такої роботи РСЗС Н.Масалигіна навела інформування учасників судового процесу за допомогою СМС-повідомлень. «Завдяки рішенням РСЗС діяльність у цьому напрямі активізувалася. Більше того, результати останнього моніторингу засвідчили, що лише один суд не застосовує цієї норми. Працюючи з даними моніторингу, ми прагнемо бачити чітку картину не тільки по судах, а й по кожному судді зокрема», — відзначила член РСЗС.

Слухачі залишилися задоволеними результатами та рівнем проведення семінару. Так, новопризначена суддя Феодосійського міського суду АР Крим Аліна Алінкіна відзначила, що «структуровані та змістовні доповіді висококваліфікованих викладачів сприятимуть удосконаленню формування правової свідомості кожного із суддів».

«Ми сподіваємося, що висвітлені теми є цікавими та корисними для наших слухачів і відповідають головній меті — підвищенню кваліфікації новопризначених суддів», — підсумувала директор Кримського регіонального відділення НШС Раїса Чумаченко.