flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВР засудила застосування насильства. Що далі?

21 лютого 2014, 11:29

 Верховна Рада ухвалила Постанову «Про засудження застосування насильства, що призвело до загибелі мирних громадян України». Спікер підписав її. Втім, юристи вбачають проблеми у застосуванні.

За прийняття Постанови проголосували 236 народних депутатів.

Документом, зокрема, категорично засуджується застосування насильства, що призвело до загибелі громадян України, тортур, катувань та інших злочинів проти людяності,забороняється проведення антитерористичної операції, рішення про проведення якої оголошено Службою безпеки України, воєнізованим формуванням забороняється використання будь-яких видів зброї та спеціальних засобів проти громадян України.

У первинний текст проекту постанови в ході обговорення в залі були внесені деякі зміни, передає ЮРЛИГА. Так, в текст були додані пункти:

- «Кабінету міністрів України, органам державної влади надати всю необхідну практичну допомогу сім'ям загиблих, постраждалих і поранених, забезпечити для них необхідне медичне лікування»;

- «СБУ та Генпрокуратурі негайно розслідувати всі факти закликів і діяльності осіб та формувань, що містять загрози територіальній цілісності Української держави. Про результати та заходах з цього приводу інформувати ВРУ 11 березня 2014 року»;

- «ГПУ провести повне розслідування фактів загибелі, поранень, травм і насильства щодо учасників подій з 30 листопада 2013 року. Тричі на місяць інформувати ВРУ про хід таких розслідувань до повного їх завершення »;

- «Звернутися до судів щодо негайного звільнення учасників акцій протесту та припинення їх кримінального переслідування».

Разом з тим, зазначає ЮРЛИГА, на думку юристів, постанова має декларативний характер, і механізму для його реалізації немає.

Річ у тім, що згідно ст.19 Конституції органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Ухвалена Постанова не є законом. За процедурою для введення в дію Постанови достатньо підпису Голови ВР. Закони ж підписує Президент України.

Закон і Бізнес