flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Основи ведення діловодства в суді: студенти на інформаційно-оглядовій екскурсії

15 листопада 2019, 10:44

У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулась інформаційно-оглядова екскурсія для студентів-правників на тему: «Основи ведення діловодства в суді».  Так, студенти 4-го курсу факультету «Право» Вінницького кооперативного інституту на один день мали можливість змінити звичну для себе навчальну аудиторію та провести «пару» не за студентською лавою, а в будинку Правосуддя.

Зустрічали гостей модератори заходу заступник керівника апарату суду Руслана Федорова та прес-секретар Каріна Тарасова, які розповіли про історію становлення одного із найбільших судів в Україні – Вінницького міського суду Вінницької області.

Після «лейтмотиву» зустрічі, майбутні правники відвідали канцелярію суду, де начальник даного відділу Мар’яна Калкутіна проінформувала студентів щодо особливостей реєстрації,  руху документів, що надходять до суду, присвоєння єдиного унікального номера справі, порядку роботи із зареєстрованими документами в  програмі  «Документообіг загальних судів» (Д-3), що здійснюється відповідно до Інструкції з діловодства.

«Щодня працівники даного відділу реєструють близько пів тисячі документів. Зважаючи на обсяги, кожен виконує серйозну та клопітку роботу за яку несе персональну відповідальність. Тому важливо розуміти, що уважність – це та характерна риса, якою повинен володіти працівник суду» – зауважила заступник керівника апарату Руслана Федорова.

Далі, майбутні фахівці з права дізнались про організацію прийому громадян, розгляд їх пропозицій, заяв і скарг, що надходять до суду та як формуються статистичні звіти щодо роботи суду.

«Відділ узагальнення судової практики, аналітично-статистичної роботи та надання інформаційних послуг утворений для координації руху внутрішньо-судової інформації, здійснення організаційно-розпорядчих функцій та інформаційного забезпечення суду, проведення аналітичної роботи та відповідає за обробку інформації про проходження судових справ та інших документів у суді» – зазначила начальник даного відділу Віта Алексейчук.

Про стадії звернення до виконання судових рішень у кримінальних провадженнях, цивільних, адміністративних справах, справах про вчинення адміністративного правопорушення; про особливості ведення номенклатури справ та інших матеріалів; належне оформлення матеріалів справи розповіла студентам начальник відділу виконання та документального забезпечення Тетяна Савчук.

На завершальному етапі, гості відвідали архів суду, який за кількістю справ вважається одним із найбільших в Україні. Так, Інна Островська – начальник відділу ведення архівних справ, зацікавила студентів не лише інформацією про організацію та забезпечення зберігання документів, які надійшли до архіву суду, здійснення контролю за систематизацією, розміщенням та обліком справ, які передані до відділу для подальшого їх зберігання, але й надала можливість власноруч погортати справи та порівняти оформлення старих рішень, датованих ще 1944 роком, та сучасних.

В кінці пізнавального заходу, прес-секретар Каріна Тарасова та консультант суду Кристіна Лиса спілкувались із гостями у форматі «запитання – відповідь». Упродовж екскурсії у молоді виникло багато запитань, накшталт: як стати суддею; чи мають присяжні такі ж повноваження як і судді; скільки справ в середньому розглядається судом за рік та інші. Також, говорили про обов’язки роботи секретаря судових засідань, помічника судді та працівників відділів.

Після пізнавальної екскурсії, студенти подякували усім за вичерпну інформацію та виявили бажання наступної зустрічі відвідати відкриті судові засідання.

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області.