flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Крок у правосвідоме майбутнє: суд провів просвітницько-правовий тренінг для четвертокласників школи №25

15 квітня 2019, 10:42

«Правова свідомість дитини – гідне майбутнє країни» – це просвітницько-правовий проект для учнів четвертих класів, у рамках якого, керівництво Вінницького міського суду Вінницької області формує у підростаючого покоління громадян повагу до Закону і Права, почуття відповідальності за свої вчинки, громадянської позиції та розуміння важливості дотримання конституційних та правових норм у повсякденному житті. За результатами досліджень провідних психологів, саме діти у віці 9-10 років переживають найважливіший для себе період, під час якого формується їхня індивідуальність, характер, самосвідомість. Відповідно, той напрямок, який обере для себе дитина, в даний період життя – може стати вирішальним для її майбутнього.

Так, цього разу, 12 квітня 2019 року, зустрічали гостей із суду щирими, радісними та привітними посмішками діти 4-их класів Комунального закладу «Спеціалізована загальноосвітня школа I ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов №25 Вінницької міської ради». Традиційно, проводила просвітницько-правовий тренінг заступник керівника апарату суду Руслана Федорова:

«Чим більше в країні правосвідомих людей, які поважають і виконують закони, тим кращою та правовою стає держава в якій вони живуть. Тому, якщо хочете дізнатись, як обрати правильний шлях до свого щасливого майбутнього, запрошуємо у пізнавальну подорож разом з нами» – розпочала розмову з дітьми модератор тренінгу.

Далі, говорили про історію становлення одного з найбільших судів України – Вінницького міського суду Вінницької області. Четвертокласники дізнались про важливу і, водночас, складну професію «судді», про символи судочинства: Феміду – давньогрецьку богиню права, законності та порядку, молоток судді – символ невідворотності судового рішення, мантію та нагрудний знак – одяг, у якому суддя здійснює правосуддя. Усе це, школярі мали можливість не лише побачити на мобільній виставці, привезеній із суду, але й самому спробувати грюкнути молотком чи оглянути суддівську мантію, погортати сторінки кодексів.

Далі, Руслана Федорова розповіла слухачам цікаві факти з історії права. Четвертокласники дізнались про один із перших збірників законів «Салічна правда», суд над тваринами та про, так званий, «суд Лінча», який можна порівняти із сучасним негативним явищем – булінгом:

«За законами збірника «Салічна правда», покупець великого будинку для заключення угоди запрошував 12 дорослих чоловіків та 12 хлопчиків 9-10 років. Хлопчикам надирали вуха так, щоб ті на все життя запам'ятали цей день. Таким чином, діти ставали надійними свідками ціє угоди, навіть тоді, коли виростали» – наголосила модератор заходу.

Окрім теоретичних знань, учні мали можливість пограти в інтерактивну гру – відгадати, яке кримінальне правопорушення скоїв мультиплікаційний герой, переглянувши уривки із відомих мультфільмів.

Після практичного відступу, заступник керівника апарату суду продовжила захід фотооглядом країн світу за найвищим та найнижчим рівнями якості життя.

Діти були вражені такою колосальною різницею умов життя для людей у цих країнах. Після ряду запитань від модератора, школярі дійшли спільного висновку, що чим більше у країні живуть правосвідомих громадян, які виконують і поважають закони, тим кращою стає країна.

Наприкінці, присутні подякували гостям з Вінницького міського суду Вінницької області за цікаву та пізнавальну зустріч бурними оплесками. У свою чергу, заступник керівника апарату вручила сертифікат директору Комунального закладу «Спеціалізована загальноосвітня школа I ступеня з поглибленим вивченням іноземних мов №25 Вінницької міської ради», який підтверджує участь школярів у тренінгу в рамках просвітницько-правового проекту: «Правова свідомість дитини – гідне майбутнє країни».

  

  

  

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області