flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Три роки десять місяців позбавлення волі за створення терористичної організації: колегія суддів винесла вирок двом жінкам та одному чоловіку

16 листопада 2018, 16:55

Колегії суддів Вінницького міського суду Вінницької області минулого тижня проголосили вирок двом жінкам та одному чоловіку, які обвинувачувались у створенні терористичної організації.

6 листопада 2018 року колегія суддів у складі Валерія Бойко, Євгена Бернади та під головуванням Генадія Кашпрука визнали виною 44-річну жінку у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України – створення терористичної групи чи терористичної організації. Суд, вироком від 6 листопада 2018 року, затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим та прокурором прокуратури Вінницької області в присутності адвоката і призначив йому покарання у виді 3 років 10 місяців позбавлення волі, без конфіскації майна.

8 листопада 2018 року колегія суддів у складі Валерія Бойко, Олени Вохмінової та під головуванням Генадія Кашпрука визнали 55-річного чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України – створення терористичної групи чи терористичної організації. Суд, вироком від 8 листопада 2018 року, затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим та прокурором прокуратури Вінницької області в присутності адвоката  і призначив йому покарання у виді 3 років 10 місяців позбавлення волі, без конфіскації майна.

9 листопада 2018 року колегія суддів у складі Валерія Бойко, Олени Вохмінової та під головуванням Генадія Кашпрука визнали винною 46-річну жінку у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України – створення терористичної групи чи терористичної організації. Суд, вироком від 9 листопада 2018 року, затвердив угоду про визнання винуватості, укладену між обвинуваченим та прокурором прокуратури Вінницької області в присутності адвоката  і призначив йому покарання у виді 3 років 10 місяців позбавлення волі, без конфіскації майна.

Разом з тим, відповідно до положень ч. 5 ст. 72 КК України (в редакції Закону № 838-VІІІ від 26.11.2015 року), так званого «Закону Савченко», суд визначив за необхідне зарахувати всім трьом обвинуваченим в строк покарання строк тримання під вартою під час досудового розслідування та судового провадження з розрахунку один день тримання під вартою відповідає двом дням позбавлення волі за період з 13 грудня 2016 року, тобто з дня затримання, по дату набуття вироком законної сили.

В ході судового розгляду стало відомо, що у 2014 році у місті Донецьк була створена терористична організація «Донецька народна республіка», мета якої – здійснення терористичної діяльності. Одним із завдань даного об’єднання – зміна меж території та державного кордону України в спосіб, що суперечить порядку, встановленому Конституцією України.

Так, обвинувачені упродовж декількох місяців здійснювали цілеспрямований збір деталізованих даних військового характеру, яку в усному порядку передавали особі, що перебуває на непідконтрольній українській владі території Донецької області. Зокрема, інформація стосувалась позицій, чисельності, дислокації та маршрутів пересування сил та засобів Збройних Сил України та інших військових формувань України, які брали участь у проведенні антитерористичної операції. У свою чергу, дані дії призвели до використання отриманих відомостей у веденні злочинної діяльності проти військових підрозділів.

За ініціативою самих обвинувачених, під час судового провадження між прокурорами та обвинуваченими, у присутності їх захисників, було укладено угоду про визнання винуватості.Також, судом при вирішенні питання про затвердження даної угоди встановлено, що її умови не суперечать вимогам КПК України,  інтересам суспільства та не порушують права, свободи чи інтереси сторін.

У судовому засіданні обвинувачені свою вину у створенні терористичної організації визнали повністю. До того ж, щиро розкаювались у скоєному, активно сприяли розкриттю злочину та зобов’язались в подальшому співпрацювати з правоохоронними органами.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області