flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАСУ обґрунтував своє рішення у справі щодо оплати послуги з оформлення та видачі закордонного паспорта

24 вересня 2013, 11:28

 

ВАСУ обґрунтував своє рішення у справі щодо оплати послуги з оформлення та видачі закордонного паспорта

Вищий адміністративний суд України виготовив повний текст рішення у справі про оплату послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон (справа № К/800/12944/13 та К/800/14187/13 (об’єднані).

Нагадаємо, що 17 вересня 2013 року Вищий адміністративний суд України розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом мешканця Запорізької області до Управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області про визнання дій протиправними, скасування рішення та зобов’язання вчинити дії.

Основною вимогою позивача було оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із сплатою лише державного мита, в той час як постановами Кабінету Міністрів України передбачено сплату, окрім державного мита, вартості адміністративної послуги та вартості бланка паспорта.

Колегія суду ухвалила рішення, яким повністю задовольнила касаційну скаргу УДМС у Запорізькій області, скасувала постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 19.02.2013 та залишила у силі рішення суду першої інстанції, яким заявнику було відмовлено у задоволенні позову.

Як зазначено у тексті рішення, скасовуючи постанову суду першої інстанції та ухвалюючи нову постанову про часткове задоволення адміністративного позову, суд апеляційної інстанції зробив суперечливі висновки щодо оплати вартості бланка паспорта.

Підставою для відмови мешканцю Запорізької області в оформленні паспорта громадянина України для виїзду за кордон стало неподання ним квитанцій про оплату послуг з оформлення та видачі закордонного паспорта та оплату вартості його бланка.

У рішенні наголошується, що порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок і порядок розв'язання спорів у цій сфері визначені Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», а відповідно до ст. 7 цього Закону правила оформлення і видачі паспортів, їх тимчасового затримання та вилучення визначаються відповідно до цього Закону Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 9 Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабміну від 31.03.1995 №231, передбачено, що за видачу або продовження строку дії паспорта справляється державне мито (консульський збір).

Водночас постановою КМУ від 04.06.2007 №795 затверджено Перелік платних послуг, які надаються підрозділами МВС та ДМС, і розмір плати за їх надання, у пункті 27 якого встановлено вартість послуг за оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

У рішенні суду також зазначається, що згідно з пунктом 4 Порядку надання підрозділами МВС та ДМС платних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів від 26.10.2011 №1098, у разі надання послуги, що передбачає видачу бланка або номерного знака, розмір плати за її надання визначається з урахуванням витрат, пов’язаних з придбанням відповідної продукції. Обсяг таких витрат визначається МВС.

Таким чином, колегія суддів касаційної інстанції дійшла висновку, що апеляційний суд помилково скасував законне і обґрунтоване рішення суду першої інстанції, а тому постанова апеляційного суду підлягає скасуванню, а постанова суду першої інстанції – залишенню в силі.

Повний текст рішення доступний за посиланням: http://www.reyestr.court.gov.ua/

Матеріал з сайту ВАСУ