flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд. Розвиток «електронного правосуддя»

28 серпня 2013, 11:41

 Зростаючі темпи інформатизації суспільства в даний час виявляються у всіх сферах соціальних відносин. З’являються нові інформаційні технології, багатофункціональні системи, які надають більше можливостей для вирішення комплексних завдань. Запровадження порядку щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу передбачає реалізацію індивідуалізованого способу у наданні послуг та інформації для учасників судового процесу за допомогою використання інформаційних і телекомунікаційних технологій, зокрема Інтернету.

Згідно з наказом Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 № 72 «Про реалізацію проекту з обміну електронними документами між судом і учасниками судового процесу» (із змінами внесеними згідно наказу Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 № 81) з 17 червня 2013 в місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (кримінального провадження) із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду відповідно до Тимчасового регламенту обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу,затвердженого наказом Державної судової адміністрації України від 07 вересня 2012 року №105, за виключенням положень стосовно надсилання до суду електронних документів учасниками судового процесу (кримінального провадження).

Концепція «Електронний суд» має на меті розробку універсальної схеми побудови структур даних при наявності необхідності обміну даними між автоматизованими системами різних виробників. Запропоновані даною Концепцією правила призначені для використання систем електронного документообігу, електронних інформаційних систем з елементами документообігу, систем судової статистики, web-ресурсів та інших різновидів систем, працюючих із інформацією суду. Додатково враховано можливості систем, що дозволяють безпосереднє виготовлення друкованих процесуальних документів на ґрунті даних інформаційної системи. [Концепція електронного суду України, розроблена Державним підприємством «Інформаційні судові системи» [Електронний ресурс].  –  Режим доступу до документа: http://www.kbs.org.ua/files/koncept_d.pdf.].

Наразі запроваджується реалізація першого етапу проекту «Електронний суд», яким передбачено надсилання судом копій процесуальних документів в електронному вигляді учасникам судового процесу (паралельно з паперовими). Другий етап проекту "Електронний суд", реалізація якого планується на кінець 2013 - 2014 рік, передбачає надсилання учасниками судового процесу позовних заяв (заяв, клопотань, апеляційних та касаційних скарг та інших передбачених законодавством документів) в електронному вигляді (підписаних електронним цифровим підписом) до суду. [Електронний суд [Електронний ресурс].  –  Режим доступу до документа: http://zib.com.ua/ua/23261-elektronniy_sud.html.].

На виконання вищевказаного наказу Державної судової адміністрації України керівництвом апарату Вінницького міського суду Вінницької області було оприлюднено на інформаційних стендах (дошках об’яв) в приміщенні суду інформаційні повідомлення про початок реалізації проекту щодо надсилання судом електронних документів учасникам судового процесу.

У юридичній літературі під поняттям «Електронний суд» розуміють автоматизацію процесів  судового діловодства, і забезпечення повноцінного поширення інформації щодо судового розгляду, правової інформації, узагальнення судової практики, публікація цієї інформації для громадян, а також забезпечення дотримання процесуальних строків. [Смирнова В.О. Проблеми впровадження «Електронного суду» в Україні / В.О. Смірнова, М.М. Пархоменко [Електронний ресурс].  –  Режим доступу до документа: http://ea.donntu.edu.ua:8080/jspui/bitstream/123456789/6124/1/Смірнова,%20Пархоменко.pdf.].

Не дивлячись на велику низку переваг та перспектив у впровадженні «Електронного суду» в України  поки  що відсутнє його наукове підґрунтя. Переважна частина положень проекту «Електронний суд» запозичені з досвіду зарубіжних країн.

Федеральний суд Австралії був першим австралійським державним судом, який запровадив електронну подачу документів «e-сourt», в цілях впровадження нових способів ведення справ, поліпшення доступу до системи правосуддя та підвищення її ефективності. Австралійська стратегія «e-court» включає безліч нових можливостей: електронне зберігання даних, онлайн-засідання, систему управління судовими справами, систему управління документами і багато іншого.

Одне з безперечних переваг «e-сourt» системи - це можливість доступного громадського користування. Електронний суд пропонує високий рівень безпеки та захищеності інформації, що зберігається, і тільки сторони можуть отримати доступ до справ електронного суду. Якщо ви - позивач або представник, то можете за допомогою електроніки отримати доступ до електронних записів, звітів суду по вашій справі в будь-який час.

В рамках судової системи США також працює «e-court» - електронний суд, який забезпечує доступ для одержання інформації про сотні тисяч судових справ та іншої інформації, пов'язаної з судочинством. З 1998 року для повсюдного впровадження електронного зберігання у всіх федеральних судах країни, були прийняті системи «Управління справами / Електронний Архів справ» (Case Management/Electronic Case Files (CM/ECF)), які формують інтегровану систему, що в свою чергу доповнена системою «Відкритий доступ до судових електронних звітів» (Public Access to Court Electronic Records), що забезпечує доступ до електронних файлів з Інтернету.

Розвиток «електронного правосуддя» в Україні розпочався після прийняття Закону України «Про Національну програму інформатизації» від 04.02.1998 р., Концепції галузевої програми інформатизації судів загальної юрисдикції, інших органів та установ судової системи, Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень» від 25.05.2006 р. № 740 та безпосередньо самої Концепції «Електронний суд», розробленої у 2012 році Державним підприємством «Інформаційні судові системи».

Основними завданнями Концепції «Електронний суд» в Україні є:

а) надання можливості фізичній або юридичній особі направити до будь-якого суду країни підписаний електронним цифровим підписом документ (апеляційну або касаційну скаргу) разом з пакетом супутніх документів за допомогою мережі «Інтернет»;

б) надсилання стороні судового процесу електронної копії процесуального документу або повістки засобами електронного або мобільного зв’язку (e-mail або SMS);

в) розробка та впровадження універсального формату обміну даними, завдяки якому стане можливою передача справ та документів між автоматизованими системами документообігу суду різних розробників – так звана «загальна шина даних».

Діючий на сьогоднішній день порядок сповіщення учасників судового процесу через паперові носії - судові повістки-повідомлення дає можливість недобросовісним учасникам процесу зловживати своїми процесуальними правами, а саме уникати отримання судових повісток-повідомлень про дату та час проведення судових засідань, тим самим затягувати судовий процес, а в подальшому оскаржувати рішення суду, посилаючись на неналежне повідомлення.

Безпосередній  перехід до системи «Електронного суду»  не означає, що паперові носії виключаються  із системи офіційного повідомлення. Повне припинення використання паперових носіїв на теперішньому етапі неможливе  з наступних причин:

1. Повністю комп'ютеризована система, що виключає використання паперових носіїв в Україні поки що не склалася;

2. Значна частина населення не долучена до цифрової культури і традиційно користується паперовими носіями правової інформації;

3. Не виключена можливість збоїв в інфраструктурі системи електронної передачі і зберігання даних, блокування на деякий час доступу громадян та організацій до офіційної правової інформації.

Зазначені обставини змушують зберегти на перехідний період змішану електронно-паперову форму опублікування, поширення та зберігання правової інформації. Суть пропонованих змін зводиться до того, що паперова і електронна форми опублікування правової інформації міняються місцями - електронна форма стає основною, паперова форма – допоміжною.

Якість функціонування системи «Електронного суду» повинна сформуватись в результаті дотримання низки вимог, в числі яких ми вбачаємо наступні:

1. Відповідність кожної офіційної правової інформації встановленим стандартам.

2. Наявність надійних засобів для перевірки справжності та офіційного характеру правової інформації (таким засобом є перевірка сертифіката ключа електронного підпису).

4. Безперешкодне отримання офіційних посилань, офіційних реєстрів та офіційних копій документів у електронній формі з можливістю подальшого роздрукування на папері.

5. Забезпечення взаємозв'язку електронних і паперових офіційних інформації.

 6. Високий рівень технічної надійності.

Усі нововведення проекту «Електронний суд» в Україні спрямовані на додаткові гарантії доступності та відкритості правосуддя та виключення низки зловживань процесуальними правами з боку учасників судового процесу. При цьому для самих учасників процесу дані нововведення є правом, а не обов'язком, та залежать від волевиявлення сторін.

Підводячи підсумок, необхідно зазначити, що плюси функціонування системи «Електронного суду» очевидні, це дотримання процесуальних строків, зниження часових і грошових витрат сторін по доставці документів до суду, підвищення зручності і швидкості обробки документів і т.п. Однак, поряд з цим існує досить високий ризик втрати важливої інформації. Ведення електронного документообігу вимагає наявності високих користувацьких навичок у суддів та працівників апаратів суду; розробки відповідного програмного забезпечення; посилення матеріально-технічної бази суду.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді у Вінницькому міському суді Вінницької області учасникам процесу необхідно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою: (http://e-court.mail.gov.ua);

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді по конкретній справі, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи в електронному вигляді по відповідній справі будуть надходити на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, яка зазначена в заявці.

В свою чергу, для того, щоб отримувати SMS-сповіщення, необхідно залишити заявку на mail.gov.ua або оформити її безпосередньо в суді. Після даної процедури таке повідомлення  роздруковується для  долучення його до матеріалів справи.

 

 

Поінформував помічник судді Вінницького міського суду Вінницької області Пономаренко Денис.