flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Заява про відвід судді, що містить відомості, які не відповідають дійсності, може розцінюватись як спроба тиску на суд

28 грудня 2017, 10:24

Розглянувши 26 грудня 2017 року повідомлення суддів Заводського районного суду міста Запоріжжя Шалпегіної Ольги Леонідівни, Андрюшиної Лілії Анатоліївни, Мєркулової Лариси Олексіївни про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя, Вища рада правосуддя встановила, що під час розгляду кримінальної справи  адвокатами та частиною потерпілих було заявлено повторний відвід вказаним суддям. Заява про відвід, яка містила  відомості, що не відповідають дійсності, за своїм змістом є спробою втручання в діяльність суду та здійсненням безпосереднього тиску на суд. Зокрема, в заяві зазначено про скоєння суддями злочину, передбаченого статтею 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), про існування позапроцесуальних домовленостей із суддями апеляційного суду, про зміну запобіжного заходу через наявність фактів корупції тощо.

Внаслідок безпідставних закликів адвоката не довіряти суду потерпілими було допущено масове порушення порядку в судовому засіданні, що унеможливило здійснення правосуддя того дня.

За фактом втручання в діяльність судових органів СВ Заводського ВП Дніпровського ВП ГУ НП в Запорізькій області  розпочато кримінальне провадження за частиною першою статті 376 КК України (втручання в діяльність судових органів), про що Раду повідомила Генеральна прокуратура України.

З аудіозапису судового засідання від 25 січня 2017 року у вказаній справі вбачається, що після відмови у задоволенні заяви про відвід судове засідання було зірвано, на адресу суддів лунали обурливі викрики та образливі вислови.

Наведене свідчить про намагання потерпілих чинити тиск на суд з метою ухвалення  рішення, в якому вони зацікавлені.

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування кримінального провадження за фактом втручання в діяльність суддів Заводського районного суду міста Запоріжжя Шалпегіної Ольги Леонідівни, Андрюшиної Лілії Анатоліївни, Мєркулової Лариси Олексіївни за частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Джерело: Вища рада правосуддя.