flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжні заходи для осіб, які підозрюються у здійсненні підпалів об’єктів критичної інфраструктури  за грошову винагороду

23 жовтня 2024, 18:10

У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулись судові засідання, в яких слідчі судді розглянули клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжних заходів особам, які підозрюються у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 113 КК України.

⠀⠀ ⠀

Судом встановлено, що підозрювані, діючи за попередньою змовою, отримали від представника країни-агресора пропозиції вчинення підпалів об’єктів критичної інфраструктури з метою ослаблення держави та залякування населення за грошову винагороду. Після цього спільники обрали об’єкти, які мають важливе значення, підготували знаряддя та речовини для вчинення запланованого підпалу та здійснили підпал кількох об’єктів.

Одразу після вчинення підпалів, підозрювані здійснювали відеозапис палаючих об’єктів та надсилали у представнику країни-агресора.

 

 

При обранні запобіжних заходів слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювана може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.

⠀⠀ ⠀⠀

За результатами судових розглядів, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб

 

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

⠀⠀ ⠀⠀

Наразі тривають слідчі дії.

⠀⠀ ⠀⠀

Довідково:

ч. 2 ст. 28 КК України -  Кримінальне правопорушення визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку кримінального правопорушення, домовилися про спільне його вчинення.

ч. 2 ст. 113 КК України -  Вчинення з метою ослаблення держави вибухів, підпалів або інших дій, спрямованих на масове знищення людей, заподіяння тілесних ушкоджень чи іншої шкоди їхньому здоров’ю, на зруйнування або пошкодження об’єктів, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, а також вчинення з тією самою метою дій, спрямованих на радіоактивне забруднення, масове отруєння, поширення епідемій, епізоотій чи епіфітотій, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, (караються позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацією майна.)

 

⠀⠀ ⠀⠀Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області