flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд застосував запобіжні заходи для осіб, які підозрюються у виготовлені та розповсюдженні порнографії

15 червня 2024, 13:40

У ВМС ВО відбулись судові засідання, в яких слідчі судді розглянули клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою для осіб, які підозрюються у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 301, ч. 3 ст. 301- 1 КК України.
⠀⠀ ⠀
Судом встановлено, що за попередньою змовою осіб, у  підозрюваних винник злочинний умисел, спрямований на виготовлення порнографічних зображень, з метою збуту в соціальній мережі.
Реалізуючи свій план, підозрювані виготовили відеофайли із зображеннями порнографічного характеру та розмістили оголошення в соціальній мережі про надання доступу до вказаних відеофайлів. Надалі спільники листувалися повідомленнями з охочими  щодо умов та можливості збуту відеопродукції. Після отримання оплати, підозрювані надсилали відеофайли в приватні повідомлення соціальної мережі.
Крім того, у деяких відеофайлах виявлено ознаки дитячої порнографії.

⠀⠀При обранні запобіжних заходів слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀ ⠀⠀
За результатами судових розглядів, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення та застосував до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із визначенням застави у розмірі 242 240.

Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀ ⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀ ⠀⠀
Довідково:
ч. 3 ст. 301 КК України – Ввезення в Україну творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру з метою збуту чи розповсюдження або їх виготовлення, зберігання, перевезення чи інше переміщення з тією самою метою, або їх збут чи розповсюдження, а також примушування до участі в їх створенні, вчинені щодо кіно- та відеопродукції, комп'ютерних програм порнографічного характеру, а також збут неповнолітнім чи розповсюдження серед них творів, зображень або інших предметів порнографічного характеру, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або з отриманням доходу у великому розмірі (караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).
ч. 3 ст. 301-1 КК України – Виготовлення, розповсюдження, збут дитячої порнографії або примушування неповнолітньої особи до участі у створенні дитячої порнографії (караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років).


⠀⠀ ⠀⠀Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області