flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

12  років позбавлення волі за умисне вбивство

22 травня 2024, 15:00

Вінницький міський суд Вінницької області ухвалив вирок чоловіку за обвинуваченням у кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 115, ч. 1,2 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1  КК України.

⠀⠀⠀⠀⠀

Судом встановлено, що обвинувачений, в середині літа 2021, придбав мисливську рушницю, набої та багнет-ніж. Надалі, в гаражі свого домоволодіння, обвинувачений переробив одноствольну мисливську рушницю у нестандартну вогнепальну зброю, а саме обріз мисливської рушниці та зберігав у гаражі свого домоволодіння.

У подальшому, 25.04.2022, обвинувачений, рухаючись на велосипеді біля сільського озера,  побачив трьох чоловіків, які розпивали спиртні напої, та зробив їм зауваження щодо заборони вживання спиртних напоїв поблизу його домоволодіння. Внаслідок цього між обвинуваченим та потерпілим виникла сварка, після закінчення якої обвинувачений пішов до свого дому взяв у гаражі обріз та поїхав розшукувати чоловіків.

Неподалік одного з будинків обвинувачений помітив автомобіль, в якому перебували чоловіки, з якими була сварка. Після цього обвинувачений вийшов із свого автомобіля та, затиснувши рушницю в руках, рухався до автомобіля з чоловіками, погрожуючи застосувати зброю. Потерпілий вийшов назустріч нападнику, намагаючись заспокоїти останнього та забрати зброю, але обвинувачений вистрілив в грудну клітину потерпілого, від чого той помер на місці.

Після вчинення вбивства обвинувачений кинув зазначений вище обріз мисливської рушниці на землю поруч з тілом вбитого.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений  вину в інкримінованих йому діяннях не визнав.

 

За результатами судового розгляду суд визнав винними чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 115, ч. 1,2 ст. 263, ч. 1 ст. 263-1 КК України та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 12 років.

 

Наразі, вирок ще не набрав законної сили.

 

Довідково:

ч. 1 ст. 115 КК України - Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, (карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років).

ч. 1 ст. 263 КК України - Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу (караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

ч. 2 ст. 263 КК України - Носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу (караються штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або пробаційним наглядом на строк від двох до п’яти років, або обмеженням волі на той самий строк, або позбавленням волі на строк до трьох років).

ч. 1 ст. 263-1 КК України - Незаконне виготовлення, переробка чи ремонт вогнепальної зброї або фальсифікація, незаконне видалення чи зміна її маркування, або незаконне виготовлення бойових припасів, вибухових речовин чи вибухових пристроїв (караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області