flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту чоловіка, який підозрюється в умисному вбивстві

17 квітня 2023, 15:00
У ВМС ВО відбулось судове засідання під час якого було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 115 КК України.
⠀⠀⠀ ⠀⠀
З матеріалів клопотання стало відомо, що потерпіла з метою лікування від алкогольної залежності за ініціативи та участі рідних перебувала на лікуванні. При цьому, лікування та цілодобовий нагляд за останньою доручено підозрюваному, який є представником лікувального закладу. В подальшому, в період з 02.04.2023 по 12.04.2023 потерпіла, маючи значну алкогольну залежність, не маючи доступу до алкоголю, у зв’язку з перебуванням в закладі та отриманням курсу лікування неодноразово вчиняла дії щодо пошкодження майна та оздоблення приміщення закладу, що викликало у підозрюваного обурення, оскільки йому доводилось самостійно усувати дані пошкодження, а також чинила опір у своєму лікуванні. В подальшому, підозрюваний використовуючи явну фізичну перевагу над потерпілою, рукою схопив останню за шию та прикладаючи значну фізичну силу, здавлював та не відпускав до тих пір, поки жінка не перестала подавати ознаки життя. У подальшому, підозрюваний розраховуючи на зникнення слідів від удушення на тілі останньої з метою уникнення від кримінальної відповідальності в період з 12.04.2023 по 13.04.2023 не повідомляв про даний факт рідних останньої до моменту заклякання її тіла. Так, згідно лікарського свідоцтва про смерть, смерть потерпілої настала в результаті механічної асфіксії від здавлення шиї твердим тупим предметом.
⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀ ⠀ ⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави.
⠀⠀ ⠀ ⠀
Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀ ⠀ ⠀
Довідково:
ч. 1 ст. 115 КК України – Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀ ⠀ ⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області