flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжні заходи для двох чоловіків, які підозрюється у пропозиції неправомірної вигоди службовій особі

27 січня 2023, 15:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулись судові засідання, в яких було розглянуто клопотання сторін обвинувачення про застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою двом чоловікам, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України.
⠀⠀ ⠀ ⠀
З матеріалів клопотання стало відомо, що у січні 2022 року підозрюваним було відмовлено в перетинанні державного кордону України. В подальшому, у цей же день, один із підозрюваних, перебуваючи в кімнаті для співбесід, яка розташована в зоні митного контролю, під час спілкування із службовою особою, яка проходить службу на посаді виконуючого обов’язки начальна відділення інспекторів прикордонної служби повідомив, що надасть тому 2000 доларів США за безперешкодний перетин державного кордону України ним та ще однією особою. Так, чоловік, який є службовою особою, розуміючи протиправність дій підозрюваних, негайно звернувся до правоохоронних органів та в подальшому діяв під їх контролем з метою перевірки дійсності намірів підозрюваних на надання неправомірної вигоди службовій особі. Надалі, у січні 2023 року, підозрювані діючи за попередньою змовою групою осіб, перебуваючи під час перевірки документів у міжнародному пункті пропуску, надали службовій особі, яка діяла під контролем працівників правоохоронних органів, неправомірну вигоду у виді грошових коштів у розмірі 2000 доларів США, за вчинення ним, як службовою особою в інтересах підозрюваних дій з використанням наданої йому влади та службового становища, а саме щодо безперешкодного пропуску іноземців через державний кордон на територію України. Після чого, цього ж дня, їх було затримано.
⠀⠀ ⠀ ⠀
При обранні запобіжних заходів слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀ ⠀ ⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотань, суд застосував до підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб та визначив заставу в розмірі 53 680 грн кожному.
⠀⠀ ⠀ ⠀
Наразі тривають слідчі дії.
⠀ ⠀ ⠀
Довідково:
ч. 3 ст. 369 КК України – Пропозиція чи обіцянка службовій особі надати їй або третій особі неправомірну вигоду, а так само надання такої вигоди за вчинення чи невчинення службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає таку вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, якщо неправомірна вигода надавалася службовій особі, яка займає відповідальне становище, або вчинені за попередньою змовою групою осіб (караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої).
 
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀ ⠀ ⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області