flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід 48-річному чоловікові, який підозрюється у посяганні на життя священнослужителя та працівника поліції

05 січня 2023, 14:30
Слідчий суддя ВМС ВО розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу чоловікові у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку підозрюваного, який підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, п. 7 ч. 2 ст. 115, ст. 348 КК України.
З матеріалів клопотання сторони обвинувачення стало відомо, що підозрюваний, відповідно до довідки Вінницької обласної клінічної психоневрологічної лікарні ім. ак. О.І. Ющенка неодноразово перебував на стаціонарному лікуванні та стацобстеженні. Так, 02.01.2023 приблизно о 09:00 год., взявши із собою небезпечне лезо для гоління, вийшов зі свого помешкання, де проживає спільно зі своєю матір`ю та пішов до храму УПЦ «Покрови Пресвятої Богородиці». Так, зайшовши на територію храму, підозрюваний побачив біля входу священнослужителя церкви з яким на грунті раптово виниклих неприязних відносин виникла сварка. Надалі, реалізуючи свій злочинний умисел направлений на позбавлення життя священнослужителя підозрюваний, раптово наніс один удар небезпечним лезом для гоління по шиї потерпілому. Своїми умисними діями, підозрюваний завдав тілесне ушкодження у вигляді різаної рани шиї священослужителя. Надалі, підозрюваний, зайшов у середину храму та почав нищити майно. У цей час прибули працівники Управління патрульної поліції, які направились у середину храму, перебуваючи у приміщенні вони помітили підозрюваного, який був агресивним і нищив майно, тримаючи у правій руці небезпечне лезо. В подальшому, з метою припинення протиправних дій підозрюваного, патрульні поліцейські намагались розмовою заспокоїти останнього і попереджали про застосування табельної вогнепальної зброї у разі, якщо він чинитиме збройний опір поліцейським. У цей час, підозрюваний щоб не бути затриманим за вчинення правопорушення, намагався позбавити життя одного з поліцейських накинувшись із небезпечним лезом на поліцейського, однак у цей момент інший працівник поліції, діючи відповідно до п. 5 ч. 4 ст. 46 Закону України «Про Національну поліцію», застосував вогнепальну зброю та здійснив один постріл у ліву ногу підозрюваного припинивши протиправні дії останнього.
⠀⠀
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді поміщення до психіатричного закладу в умовах, що виключають небезпечну поведінку підозрюваного строком на 60 діб.
⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ст. 348 КК України Посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця. Вбивство або замах на вбивство працівника правоохоронного органу чи його близьких родичів у зв'язку з виконанням цим працівником службових обов'язків, а також члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця у зв'язку з їх діяльністю щодо охорони громадського порядку (караються позбавленням волі на строк від дев'яти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області