flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок жінці, яка обвинувачується в порушенні правил дорожнього руху, що спричинили тяжкі тілесні ушкодження школяру

06 грудня 2022, 16:00
У Вінницькому міському суді Вінницької області проголошено вирок жінці, яка обвинувачуються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 КК України.
З матеріалів справи стало відомо що, обвинувачена, 24.05.2021, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, керуючи технічно-справним автомобілем, рухаючись по вулиці І. Богуна у місті Вінниці, не врахувала дорожню обстановку, а саме наявність спуску та заокруглення проїзної частини, внаслідок чого виїхала на зустрічний тротуар, де допустила наїзд на малолітнього пішохода, який рухався цим тротуаром по ходу руху автомобіля. Після наїзду на пішохода відбувся наїзд на паркани домоволодінь. Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди пішохода з отриманими тілесними ушкодженнями було госпіталізовано до КНП «Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня Вінницької обласної ради».
В судовому засіданні обвинувачена повідомила суду, що не може надати показання з приводу обставин, які передували даній події, а також самої ДТП, оскільки внаслідок пережитого психологічного стресу нічого не пам’ятає. Проте розкаюється у вчиненому і просить вибачення у потерпілого та його батьків. Визнає заявлену до відшкодування суму матеріальної шкоди. Заявлену суму моральної шкоди вважає не підйомною для себе.
Допитаний в судовому засіданні, потерпілий суду повідомив, що до даної дорожньо-транспортної пригоди мріяв стати спортсменом. Однак, через отримані в ДТП травми має тепер інвалідність та навчається за індивідуальним графіком. Вибачити обвинувачену не може, оскільки через дії останньої він більше ніколи не зможе професійно займатись улюбленим видом спорту - баскетболом.
За результатами повного та всебічного судового розгляду, суд визнав винною жінку у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286-1 КК України та призначив їй покарання у виді 5 років позбавлення волі та додаткове покарання у виді позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 8 років, а також, стягнув із неї матеріальну шкоду у розмірі 500 000 гривень.
Довідково:
ч. 2 ст. 286-1 КК України – Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, вчинені в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, (караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п'яти до восьми років).
⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області