flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід для трьох чоловіків, які підозрюються в незаконному переправленні осіб через державний кордон України

25 листопада 2022, 11:20
Слідчі судді ВМС ВО розглянув клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіків, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.
З матеріалів клопотань стало відомо, що двоє підозрюваних, за попередньою змовою з громадянами Республіки Молдова, організували незаконне переправлення громадян України через державний кордон України на територію Республіки Молдова. Так, у листопаді 2022 року громадянин Республіки Молдова, спілкуючись у мережі Інтернет з чоловіком який діяв під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту, висловив пропозицію організувати незаконне переправлення його із знайомим, через державний кордон України на територію Республіки Молдова поза пунктами пропуску за грошову винагороду у розмірі 11 000 доларів США. Будучи обізнаними із способами та порядком здійснення охорони державного кордону представниками служб охорони державного кордону України та Республіки Молдова, місць дислокації їх мобільних підрозділів та розташування прикордонних нарядів, підозрювані узгодили дату, час незаконного переправлення, та місце, де 22.11.2022 чоловіків мають забрати один із підозрюваних та на автомобілі завезти їх до державного кордону України неподалік с. Загнітків Подільського району Одеської області. Після цього інший підозрюваний мав перевести двох чоловіків через державний кордон України поза пунктами пропуску. У подальшому підозрювані, 22.11.2022 в м. Кодима Подільського району Одеської області зустрівся із чоловіками, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту, та ще одним чоловіком, який бажав незаконно виїхати за межі України на територію Республіки Молдова поза пунктами пропуску. Під час зустрічі один із підозрюваних отримав частину грошових коштів за незаконне переправлення їх через державний кордон України. Надалі, один із підозрюваних завіз чоловіків, до ділянки кордону неподалік с. Загнітків Подільського району Одеської області, де їх зустрів інший, однак незаконне переправлення зазначених осіб через державний кордон України до Республіки Молдова вони здійснити не змогли, оскільки були затримані працівниками правоохоронних органів.
При обранні запобіжних заходів слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до двох підозрюваних запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів та визначив розмір застави у сумі 208 000 грн, для іншого цілодобовий домашній арешт.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 3 ст. 332 КК України – Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод, вчинене організованою групою або вчинені з корисливих мотивів (караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області