flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок чоловікові, який публічно виправдовував військову агресію російської федерації проти України

29 вересня 2022, 15:50
 
Суддя Вінницького міського суду Вінницької області ухвалив вирок чоловікові за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Як зазначено у вироку, обвинувачений, у період з 24 по 27 лютого 2022 року, умисно з ідеологічних та політичних мотивів, усвідомлюючи протиправність своїх дій, з метою переконання невизначеного кола осіб у виправданості й правомірності збройної агресії російської федерації проти України, поширив публікації з використанням власної сторінки у соціальній мережі «Facebook».
Відповідно до висновку експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБ України, у визначених матеріалах міститься: публічне виправдання та схвалення ведення агресивної війни та воєнного конфлікту російської федерації проти України; публічне виправдання військової агресії російської федерації проти України; підтримка та популяризація президента країни-агресора; ознаки приниження честі та гідності представників державної влади України; тенденційно негативно подана інформація, що, з лінгвістичної точки зору, є ознакою загрози національній безпеці в інформаційній сфері, яка, у свою чергу, є складовою підривної діяльності проти України.
При обранні виду та міри покарання обвинуваченому суд враховує характер та ступінь суспільної небезпеки вчиненого кримінального правопорушення, яке відноситься до категорії нетяжких злочинів, яке він вчинив під час дії воєнного стану в державі, неодноразово поширивши вищезазначену інформацію в соціальних мережах публічно виправдовував військову агресію російської федерації проти України, підтримував президента країни-агресора, принижував честь та гідність представників державної влади України, публічно звинувачував Президента України Володимира Зеленського у провокуванні нападу на Україну, публічно звинувачував ЗСУ у вбивствах, грабунках та фізичному насиллі на Донеччині, публічно принижував честь і гідність українців за національною ознакою.
Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю.
За результатами повного та всебічного судового розгляду суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України та призначив йому покарання у вигляді 3 років позбавлення волі без конфіскації майна.
Наразі, вирок ще не набрав законної сили.
Довідково:
ч. 2 ст. 436-2 КК України –Виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього громадянського конфлікту, виправдовування, визнання правомірною, заперечення тимчасової окупації частини території України, а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань Російської Федерації, іррегулярних незаконних збройних формувань, озброєних банд та груп найманців, створених, підпорядкованих, керованих та фінансованих Російською Федерацією, а також представників окупаційної адміністрації Російської Федерації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України, та представників підконтрольних Російській Федерації самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України (караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої).
⠀⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області
⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області