flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд ухвалив вирок 26-річному чоловікові з Донецької області, який обвинувачувався у державній зраді

18 травня 2022, 12:39
Суддя Вінницького міського суду Вінницької області ухвалив вирок чоловікові за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀
Як зазначено у вироку, обвинувачений, 24 лютого 2022 року, достовірно знаючи про факт збройної агресії РФ проти України та оголошений у зв’язку з цим воєнний стан на усій території України, добровільно звернувся до військкомату терористичної організації «ДНР» у м. Макіївка Донецької області, де отримав звання «рядовий» та був зарахований до так званої «ДНР» у складі Збройних Сил РФ на посаді «стрілець».
⠀⠀ ⠀⠀
У подальшому, обвинувачений, у складі військових формувань ЗС РФ, на залізничному транспорті перетнув державний кордон України. У період часу з 5 по 13 березня 2022 року обвинувачений, діючи у складі підрозділу ЗС РФ на підставі наказів військового командування у межах загального плану захоплення території України виконував бойові завдання з охорони та оборони стратегічно важливих перехресть доріг та військової техніки ЗС РФ, яка рухалась по ним, в районі Миколаївської області.
⠀⠀ ⠀⠀
Однак, 13 березня 2022 року, в ході бойового зіткнення частина особового складу військовослужбовців терористичної організації «ДНР» була знищена, а інша частина була затримана військовослужбовцями ЗС України.
 
Під час судового засідання обвинувачений свою вину визнав частково.
⠀⠀ ⠀⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 111 КК України та призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі без конфіскації майна.
⠀⠀ ⠀⠀
Наразі, вирок ще не набрав законної сили.
⠀⠀ ⠀⠀
Довідково:
ч. 1 ст. 111 КК України (в редакції станом на час вчинення злочину) – Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України (карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої).
⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області