flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту чоловіка, який підозрюється у державній зраді

04 березня 2022, 16:06
У Вінницькому міському суді Вінницької області відбулось судове засідання, в якому було розглянуто клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу чоловікові, який підозрюється у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 437 КК України.
З матеріалів клопотання сторони обвинувачення стало відомо, що підозрюваний, діючи з ідеологічних мотивів, з метою нанесення шкоди суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, встановив зв’язок із колишнім військовослужбовцем ЗС РФ, який використовує установчі дані, з метою надання допомоги країні-агресору, зокрема підрозділами ЗС РФ у проведенні підривної діяльності проти України. Підозрюваний надав добровільну згоду на надання допомоги представникам ЗС РФ. Колишній військовослужбовець ЗС РФ через меседжер «Telegram» поставив підозрюваному завдання здійснити моніторинг переміщення та концентрації ЗСУ, встановлення засобів та способів інформування населення України про перебіг воєнних дій у країні.
1 березня 2022 року, підозрюваний, будучи обізнаним із місцями дислокації та оборонними позиціями ЗСУ, записав на направив представнику РФ аудіо-повідомлення про необхідність нанесення артилерійських ударів підрозділами ЗС РФ по м. Маріуполю та м. Харкову. Того дня, підозрюваний, перебуваючи за місцем свого проживання у м. Вінниці, записав на направив представнику РФ аудіо-повідомлення зі своїми порадами та вказівками про нагальну необхідність нанесення ракетного удару підрозділами ЗС РФ по телевізійній вежі.
При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 1 ст. 111 КК України – Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України (карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої).
ч. 5 ст. 27 КК України – Пособником є особа, яка порадами, вказівками, наданням засобів чи знарядь або усуненням перешкод сприяла вчиненню кримінального правопорушення іншими співучасниками, а також особа, яка заздалегідь обіцяла переховати особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, знаряддя чи засоби вчинення кримінального правопорушення, сліди кримінального правопорушення чи предмети, здобуті кримінально протиправним шляхом, придбати чи збути такі предмети або іншим чином сприяти приховуванню кримінального правопорушення.
ч. 3 ст. 110 КК України – Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, вчинені повторно або з корисливих мотивів, або за попередньою змовою групою осіб, або у великому розмірі, або якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди (караються позбавленням волі на строк від шести до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна).
ч. 2 ст. 437 КК України – Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, дії вчинені особою, яка є представником влади, або вчинені повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації (караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області