flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Конституційному Суді України відбулися заходи з нагоди 23-ї річниці Незалежності України

27 серпня 2014, 08:38

 

ПРЕС-СЛУЖБА

КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ

 

01033, Київ, Жилянська, 14

тел. 238-10-80, 238-11-38

факс 287-36-16

 

У Конституційному Суді України відбулися заходи з нагоди 23-ї річниці Незалежності України

 

 

Напередодні 23-ї річниці незалежності нашої держави в Конституційному Суді України відбулися заходи з нагоди головного державного свята – Дня Незалежності України. 22 серпня 2014 року в залі засідань Суду зібралися судді та працівники Секретаріату КСУ, щоб в шанобливій обстановці відзначити це велике національне свято та вшанувати пам`ять патріотів, полеглих за свободу і незалежність нашої Батьківщини.

На зборах виступив Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін, який нагадав, що 24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Постанову, в якій урочисто проголосила про незалежність України та створення самостійної Української держави. Цей короткий за обсягом, але дуже важливий за змістом документ став логічним завершенням багатовікової боротьби Українського народу за власну державність. «Безумовно, ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави. Вона стала першою сторінкою її нової біографії, започаткувала нову епоху в житті Українського народу, закріпила його вікові прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення», – відзначив Голова КСУ.

Ще однією доленосною подією в житті нашої держави було прийняття в червні 1996 року Конституції України, яка остаточно закріпила статус України як демократичної, правової, соціальної держави. При цьому основу Конституції склали більшість положень Декларації про державний суверенітет України, ухваленої в липні 1990 року. Основний Закон визнав людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю та проголосив, що головним обов’язком держави є утвердження і захист прав і свобод людини і громадянина.

Цього року урочистості з нагоди Дня незалежності України проходять у складній суспільно-політичній та економічній ситуації. «Останні події в Криму та на Сході підтверджують історичну правду, що незалежність не дається задарма, її треба не тільки вибороти, а й відстоювати від зазіхань навіть найдорожчою на світі ціною – життям та здоров’ям справжніх патріотів України», – сказав Голова Суду. Він висловив щиру вдячність військовослужбовцям, правоохоронцям, добровольцям та волонтерам, усім небайдужим громадянам, які стали на захист миру, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

Присутні на засіданні хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих за свободу України, віддавши данину шани за героїзм і жертовність нашим полеглим співвітчизникам.

Доблесть та самопожертва українського народу в боротьбі з агресором викликають заслужену повагу в демократичному світі, і нині вже ніхто не сумнівається у тому, що ми спроможні самостійно упорядкувати життя на своїй землі. «Сьогодні наше завдання – зробити все, аби наповнити незалежність нашої країни справжнім змістом, докласти максимум наших зусиль і снаги, аби наблизити пору розквіту України», – наголосив Юрій Баулін.

На завершення Голова Суду побажав усім присутнім миру, сили та успіхів в усіх справах і добрих починаннях в ім’я соборної незалежної  України.

Також у рамках офіційних заходів і відповідно до Указу Глави держави «Про відзначення 23-ї річниці незалежності України» на флагштоку біля будівлі Конституційного Суду України о 9-й ранку 23 серпня було піднято Державний Прапор України на честь Дня Державного Прапора України. У церемонії підняття Прапора взяли участь судді, працівники Секретаріату КСУ, військовослужбовці Управління державної охорони України.