flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВССУ підготував проект постанови про зняття арешту з майна

24 липня 2014, 08:59

 На основі узагальнення судової практики у справах про виключення майна з-під арешту Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ підготовлено проект постанови пленуму ВССУ «Про судову практику в справах про зняття арешту з майна», який буде розглянуто на пленумі у першому читанні.

Дане узагальнення було обговорено на нараді суддів судової палати у цивільних справах 21 липня 2014 року, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на ВССУ.

Аналогічна постанова Пленуму ВСУ, яка була прийнята ще в 1976 році, базувалася, зокрема, на ЦК України, ЦПК України, КПК України, Законі України «Про виконавче провадження» та цілій низці інших нормативно-правових актів, які на цей час втратили чинність. Тому роз’яснення, що містяться у цій постанові, суди практично вже не можуть застосовувати при здійсненні правосуддя.

Як свідчать результати проведеного аналізу судової практики, суди переважно правильно розглядають справи за позовами про звільнення майна з-під арешту. Водночас при розгляді цієї категорії справ деякі процесуальні питання, а також певні норми матеріального права вирішуються судами неоднаково. Зокрема, існують проблеми щодо визначення юрисдикції справ цієї категорії, особливо з урахуванням положень нового КПК України, предмета доказування, засобів доказування. Також є необхідність у чіткому визначенні кола сторін у справі, застосуванні таких інститутів цивільного процесуального права, як співучасть, заміна неналежної сторони, процесуальне правонаступництво та інститут третіх осіб. Найчастіше такі порушення суди допускають ще на стадіях відкриття провадження у справі та проведення підготовки справи до судового розгляду (попереднє судове засідання), які нерідко проводяться формально.

Крім того, в узагальненні та проекті постанови пленуму ВССУ судам роз’яснюються спірні питання, що стосуються вимог одного з подружжя щодо спільної сумісної власності, у тому числі в разі накладення арешту у зв’язку із засудженням іншого з подружжя або їхніх дітей з конфіскацією майна тощо, а також коли предметом позову є частка у спільній сумісній власності на неподільну річ.

Відзначимо, наразі проект постанови передано Пленуму ВССУ для прийняття та затвердження.