flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суду присяжних в Україні готують зміни

23 липня 2014, 09:13

 Скаржаться на вал роботи і низькі зарплати. Мін'юст: потрібні зміни.

У Мін'юсті заговорили про те, що суд присяжних, який був введений в Україні трохи більше року тому, вимагає коректив. Про це «Сегодня» розповів глава відомства Павло Петренко. «Практика присяжних себе не зарекомендувала, потрібні корективи. Суд присяжних необ'єктивний, у нас люди залежать від грошей, уподобань. Бідність породжує заангажованість. Перше - присяжним потрібно збільшити грошове забезпечення (зараз близько 40% від його окладу на основному місці роботи, близько 1,5 тис. грн. - Авт.), друге - повинна бути сувора, а не умовна відповідальність для присяжних (зараз - тільки відсторонення від цих функцій. - Авт.), які порушили закон (наприклад, були викриті в корупції. - Авт.). Наприклад, до 10 років позбавлення волі. Ці зміни потрібні для того, щоб всі були впевнені - присяжний працює як присяжний». За словами Петренка, не виключено, що Мін'юст внесе такі зміни в роботу присяжних найближчим часом. Чи були приклади підкупу присяжних - Петренко не уточнив, але в кожному разі вважає, що систему потрібно вдосконалити. 

ПРИСЯЖНІ НА ЕМОЦІЯХ. «Сегодня» розшукала в Україні присяжну, яка стала однією з найперших «суддею з народу». Орислава Гонтар, 49-річна львів'янка, рік тому вона разом з іншими двома присяжними і суддями визначала долю 26-річного марокканця, якого підозрювали у вбивстві відомого львівського професора Леона Фрайфельда восени 2012 року. У результаті присяжні його виправдали. Гонтар працює паспортисткою в одному з місцевих жеків і розповіла «Сегодня», що після суду її переповнювали емоції і не завжди позитивні. «У кожного своя думка з приводу злочину, але я не можу сказати, що суд присяжних - це краще, ніж було раніше, - розповіла нам Орислава Володимирівна. - Спочатку, звичайно, було цікаво на суді, тому як для нас це було новим. Але прикро те, що працювала, бігала, а заплатили копійки і не вчасно - дали менше, ніж моя зарплата в жеку. А адже нас повинні стимулювати докопатися до суті справи. Пам'ятаю, що відбулося близько 70 слухань, в суді, було, сиділи з ранку до ночі. Що стосується підсудного, то я голосувала за виправдувальний вирок і не шкодую про це, судді хотіли посадити марокканця». За її словами, швидше за все більше вона не буде присяжного в суді. «На інших процесах участі не була. Думаю, нас більше ніхто не захоче взяти в якості присяжних, - сміючись, сказала нам Гонтар. - Чому? Тому що ми пішли проти системи ... Долею хлопця більше не цікавилася». Родичів убитого професора вердикт присяжних, після якого підсудного відправили під домашній арешт, категорично не влаштував, а прокуратура почала готувати апеляцію.

Півсотні засідань

За даними юристів, вже відбулося близько 50 засідань з присяжними. Тепер «суддів з народу» - близько 150 осіб. «Виправдувальних вироків через різних точок зору стало більше», - говорить юрист Олексій Святогор.

Автор: Ігор Сєров

Джерело: ukr.segodnya.ua
22.07.2014