flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Адвокати обговорили посилення прав і гарантій своєї діяльності в контексті майбутніх змін до законодавства України

23 липня 2014, 09:07

 Питанню посилення прав і гарантій діяльності адвокатів в контексті майбутніх змін до законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність було присвячено спільне засідання Національної асоціації адвокатів України, яке відбулося сьогодні в столичному Президент готелі. 

Як повідомляє кореспондент "ЮП", крім членів органів адвокатського самоврядування участь в моропріятіі взяли предстваітелі влади, громадських та міжнародних організацій. 
На актуальності даного заходу акцентував увагу присутніх заступник голови НААУ, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій. Він нагадав, що над створенням нової редакції закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" активно працює кілька робочих груп, в тому числі, і створена при Міністерстві юстиції. 
Також він розповів, що у зв'язку з важливістю питання законодавчого удосконалення адвокатської діяльності в НААУ було заплановано проведення низки подібних заходів. Найближче має відбутися 28 липня. Метою даних заходів повинне стати удосконалення законодавства в частині посилення прав і гарантій адвокатів. Він закликав присутніх до активної і конструктивної дискусії, окресливши ряд проблемних питань, які потрібно обговорити. У їх числі: необхідність забезпечення змагальності сторін у кримінальному процесі; реальна реалізація гарантій адвокатської діяльності, а також неприпустимість викликів адвокатів на допит. 
Про прийдешні законодавчих перетвореннях розповів присутнім заступник міністра юстиції Ігор Алексєєв. За його словами, Міністерство юстиції виступає за відкритий діалог, щоб в кінцевому підсумку, за результатами обговорення, в тому числі і в рамках подібних заходів вийти на додаткові пропозиції щодо вдосконалення законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність. 
"Необхідність створення нової редакції закону сьогодні назріла", - констатував заступник міністра юстиції, додавши, що після створення відповідної законодавчої ініціативи її планують направити на оцінку європейським експертам - до Венеціанської комісії. 
На ролі НААУ в процесі реформування адвокатури зробила акцент у своєму виступі заступник голови НААУ, САУ Катерина Коваль. За її словами, сьогодні необхідно створити стратегічний план розвитку НААУ, а також говорити не тільки про зміни до законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність, а й в інших законодавчих документах, пов'язаних з правовою сферою, з тим, щоб представники адвокатського корпусу брали активну участь у розробці законодавчих новацій. 
Про актуальні питання, які хвилюють все адвокатське співтовариство, розповів заступник голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ Євген Солодко. Зокрема, він звернув увагу на те, що потрібно виключити із законодавства обов'язок надання копії договору з клієнтом. Крім того, на переконання пана Солодко, в українських судах необхідно створити кімнати для адвокатів, прописати вимоги до робочого місця адвоката, забезпечити доступ до реєстрів і баз даних, надати право на носіння зброї. Особливу увагу доповідач звернув на недопущення здійснення допиту адвокатів. 
Про превостепенних кроках необхідних для удосконалення адвокатсвкой діяльності розповів президент Асоціації юристів України Денис Бугай. Серед іншого, потрібно розробити проект наказу Генерального прокурора України щодо недопущення порушення прав адвокатів. 
Думка про те, що одного внесення до закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" для удосконалення роботи адвокатів недостатньо, висловив президент Асоціації адвокатів України Олег Чернобай. На його переконання, слід істотно коректувати процесуальні кодекси, особливо кримінальний. Разом з тим, він зазначив, що навіть самий хороший закон не буде виконуватися, поки не переглянуть підхід до підготовки кадрів для правової системи. 
Солідарним з такою думкою був і радник юридичного бюро "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Сергій Гребенюк. Він заявив, що суворість українських законів "компенсується" необов'язковістю їх виконання. "Проблема в тому, що поваги до законів на сьогодні немає, особливо з боку правоохоронних органів", - констатував він. 
У свою чергу голова Ради адвокатів Чернігівській області Олег Купрієнко звернув увагу на те, що із законодавства необхідно прибрати норми в яких міститься елемент недовіри до адвокатів. Також він виступив за те, щоб захист громадян здійснювали виключно адвокати.
 
Джерело: Юридична практика