flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституційні подання тепер розміщені у вільному доступі

22 липня 2014, 13:58

 З метою найбільш повного інформування громадськості про свою діяльність і прагнучи до максимальної відкритості та прозорості судового процесу Конституційний Суд України започатковує практику розміщення конституційних подань у вільному доступі.

Тексти конституційних подань будуть доступні на офіційному сайті Конституційного Суду України в рубриці «На розгляді» через відповідні гіперпосилання, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на прес-службу КСУ.

Конституційне подання - це письмове клопотання до Конституційного Суду України про визнання правового акта (його окремих положень) неконституційним, про визначення конституційності міжнародного договору або про необхідність офіційного тлумачення Конституції України та законів України. Конституційним поданням є також звернення Верховної Ради України про дачу висновку щодо додержання конституційної процедури розслідування і розгляду справи про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту (стаття  39 Закону України «Про Конституційний Суд України»).

Суб'єктами права на конституційне подання з питань прийняття рішень Конституційним Судом України у випадках, передбачених пунктом 1 статті 13 цього Закону, є Президент України, не менш як сорок п'ять народних депутатів України (підпис депутата не відкликається), Верховний Суд України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Верховна Рада Автономної Республіки Крим (стаття 40 Закону України «Про конституційний Суд України»).