flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Офіційні спостерігачі від ОБСЄ відзначили, що суди розглядали виборчі справи невідкладно і уважно

21 липня 2014, 09:12

 Як повідомляє прес-служба Вищого адміністративного суду, Місія ОБСЄ зі спостереження за позачерговими виборами Президента України 2014 року в совем звіті дала позитивні відгуки. 

"Суди розглядали представлені для вирішення виборчі скарги та звернення невідкладно і уважно, дотримувалися дводенного строку для їх розгляду, а також надавали заявникам достатні можливості для обгрунтування їх вимог і приділяли особливу увагу аргументам Центральної виборчої комісії, зажадали додаткові документи від ЦВК для ухвалення рішення за відповідним питання ", - йдеться у звіті опублікованому на сайті Організації з безпеки і співробітництва в Європі. 
Також у звіті також зазначено, що після призначення виборів до Вищого адміністративного суду надійшли два подання щодо оскарження рішення парламенту про призначення виконуючого обов'язки Президента і проведення виборів 25 травня. 
Суд відмовився розглядати обидві справи на підставі того, що вони стосуються конституційних питань, які не відносяться до юрисдикції суду. 10 квітня Верховний суд прийняв до розгляду скаргу проти цього рішення. Хоча це справа не вважається виборчим суперечкою і тому не підлягає прискореному розгляду, Верховний суд не дотримувався звичайних термінів, визначених у Адміністративно-процесуальному кодексі, при розгляді цього питання. 
Крім того, в даному звіті спостерігачі рекомендують спростити порядок оскарження і заохочують розробку бланка скарги, який міг би допомогти забезпечити розуміння скаржниками, які документи потрібні для подачі скарги до виборчої комісії або до суду, а також роз'яснити скаржникам, куди звертатися зі скаргою. 
Таким чином, подібні оцінки міжнародних спостерігачів свідчать про те, що суди в цілому виконали покладені на них завдання, однак законодавство про проведення виборів потребує подальшого вдосконалення.
 
Джерело:Юридическая Практика