flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна наблизить нац законодавство у сфері електронного цифрового підпису до європейських стандартів

18 липня 2014, 14:32

 Україна взяла на себе зобов'язання в короткий термін максимально наблизити національне законодавство до європейського та світового, в тому числі, і по послугах транскордонної сертифікації та створення умов для визнання сумісності електронного цифрового підпису. Про це під час семінару «Державне регулювання надання послуг електронного цифрового підпису, розвиток інфраструктури відкритих ключів України, проблемні питання» заявив заступник Міністра юстиції України Ігор Бондарчук, повідомляє прес-служба Мін'юсту. 

За його словами, зараз для України актуальні наступні питання: аналіз нормативно-правової бази на відповідність ЄС, визначення переліку стандартів, що вимагають переліку або розробки, прийняття нової редакції Закону України про електронний цифровий підпис, забезпечення технічної сумісності за міжнародними стандартами (тобто досягнення зовнішньої і внутрішньої інтероперабельності), розвиток державних електронних і транскордонних сервісів на Україні на основі надійної ідентифікації та сертифікації користувачів, створення довіри та технічної сумісності транскордонних схем. 
Ігор Бондарчук повідомив, що в квітні 2014 була прийнята резолюція про регулювання пропозицій Європейського парламенту та Ради Європи з електронної ідентифікації на внутрішньому ринку, якій передбачені заходи щодо створення єдиного цифрового ринку до 2015 року. Мова йде про створення умов для взаємного визнання таких компонентів як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронні документи та послуги, а також вжиття заходів щодо забезпечення сумісності послуг електронного уряду на території ЄС. 
Заступник Міністра зазначив, що сьогодні Україна не може їх використовувати, оскільки національні схеми електронної ідентифікації не визнають на території ЄС і нам оперативно потрібно зробити необхідні напрацювання. 
За його словами, в суспільстві спостерігається ще низька правова обізнаність, високий рівень недовіри не тільки до електронного цифрового підпису, а й взагалі до електронного документа. 
«Ми сподіваємося, що нам вдасться подолати цю недовіру. До 2016 року ми запланували поліпшення процедури реєстрації та сертифікації центрів, строків акредитації, здійснення окремих процедур державного нагляду і т.д. », - зазначив І.Бондарчук. 
Як відомо, Міністерство юстиції України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, забезпечує та реалізує державну політику з використання електронного цифрового підпису.
 
Джерело:Юридическая Практика