flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До люстрації суддів можуть долучитись всі бажаючі

18 липня 2014, 14:27

 Засідання Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції проводяться відкрито і гласно. Представники ЗМІ допускаються до зали засідань Комісії після їх попередньої акредитації, а громадськість – відповідно до кількості облаштованих місць.

Такий порядок передбачено Регламентом ТСК, який на виконання вимоги п. 7 ст.4 Закону України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні", затверджений рішенням ТСК від 03.07.2014 №1, і надруковано 17 липня на шпальтах газети "Голос України" (№134 (5884).

Нагадаємо, зараз у складі Комісії 9 чоловік з 15 передбачених Законом. Даної кількості членів ТСК достатньо для здійснення нею своїх функцій.

Не пізніше ніж за 5 днів до проведення засідання ТСК забезпечуєтьсяопублікування та повідомлення про дату, час, місце і порядок денний засідання Комісії, посаду, прізвище, ім’я, по батькові судді, щодо якого здійснюється перевірка.

Обговорення питань, що вносяться на розгляд Комісії, відбувається відкрито. Інформація про результати засідання Комісії розміщується на офіційному веб-сайті Вищої ради юстиції та доводиться до відома громадськості шляхом проведення брифінгів голови і членів Комісії та в інший спосіб за допомогою ЗМІ.

Зазначимо, що відповідно по п. 4.2.1 Регламенту заяви про проведення перевіркиіндивідуально визначеного судді (суддів) подаються юридичними або фізичними особами у письмовій формі до Комісії протягом шести місяців з дня здійснення відповідного оголошення про її утворення та надсилаються на поштову адресу Вищої ради юстиції.

Комісія може повернути заяву заявникові за підписом голови або заступника голови, або секретаря  Комісії без розгляду лише за умови, якщо до неї не додано копій судових рішень або якщо вона не відповідає вимогам, встановленим Законом. Заявник не позбавляється права повторно звернутись із такою заявою після виправлення зазначених недоліків.

Кожну надіслану заяву про проведення перевірки судді (суддів) суду загальної юрисдикції голова Комісії розподіляє між її членами у порядку надходження і за принципом почерговості за алфавітом.

З Регламентом можна ознайомитись тут.