flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Народні депутати попросили перевірити на конституційність закон про державну мовну політику 2012

11 липня 2014, 11:57

 10 липня Конституційний Суд України надійшло конституційне подання 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» від 3 липня 2012 р. № 5029-VI. Про це повідомляє прес-служба КСУ. 

Згідно з Регламентом Конституційного Суду України, конституційне подання передано на вивчення в Секретаріат Суду. 
Нагадаємо, проект даного закону внесли до Верховної Ради України народні депутати Б.Колесніченко і С.Ківалов. 3 липня 2012 проект закону у другому читанні і в цілому підтримало 248 народних депутатів. Скасовано цей закон був 23 лютого 2014. Однак, 4 березня 2014 року і. о. президента України Олександр Турчинов заявив, що не підпише рішення парламенту про скасування закону про мовну політику до тих пір, поки Верховна Рада не прийме новий закон. 
Відповідно до закону, на Україні гарантувалося використання «регіональних мов», тобто мов, які, згідно з даними перепису населення, вважають рідними більше 10% населення відповідного регіону (під регіоном розуміється область, Автономна Республіка Крим, район, місто, село чи селище). У межах такого регіону регіональна мова може використовуватися в законодавчо встановлених сферах нарівні з державною українською мовою.