flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юристи розробили поправки до законопроекту про адвокатуру

11 липня 2014, 10:12

 Недоліками нової редакції Закону про адвокатуру є встановлення оплати за стажування у розмірі, що може досягати 10 мінімальних зарплат, обмеження кола ініціаторів притягнення до дисциплінарної відповідальності та виключення права залучати адвокатів на договірних засадах або на умовах трудового контракту.

До таких висновків дійшли в Асоціації правників України, Президент якої Денис Бугай 9 липня представив аналіз опублікованого Мін’юстом проекту змін до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», повідомили "ЗіБ" в прес-службі АПУ.

На думку робочої групи, до позитивних змін, що пропонуються проектом можна віднести запровадження монополії адвокатів на представництво у судах, розширення прав та гарантій адвокатів, врегулювання взаємовідносин між партнерами адвокатського об’єднання в договорі чи статуті, та врегулювання діяльності іноземних адвокатів.  

«Ми провели кропітку роботу по розробці власних пропозицій змін до профільного закону, провівши численні обговорення з правниками та представниками фахових організацій. Результати напрацювань відповідної робочої групи були оформлені та направлені до Міністерства юстиції України», - повідомив Денис Бугай.

Власне, пропозиції правників відображають думку всіх фахівців, зокрема, тих, хто практикує в регіонах, де ситуація в дечому кардинально відрізняється від столичних реалій. Так, наприклад, пропозиції АПУ повністю підтримують монополію  адвокатів на представництво клієнтів в судах, однак за умови одночасної уніфікації професії.

«Для нас це є принциповим питанням. Юрист, який хоча б три роки практикує за спеціальністю, повинен отримати автоматичний доступ до професіїза умови складання анонімного іспиту з правил адвокатської етики», - зазначив Денис Бугай.

Серед інших ключових пропозиції правників можна виділити можливість залучення до роботи  адвоката на договірних умовах чи за трудовим контрактом (за умови збереження незалежності його процесуальної позиції); встановлення безоплатності стажування та звільнення від стажування помічників адвокатів, встановлення спрощеної системи оподаткування та інші.

Не оминули увагою правники і організацію органів  адвокатського самоврядування. Так, пропозиції містять вимогу щодо ротації посадових осіб органів самоврядування та обрання їх шляхом таємного голосування.

З відповідними напрацюваннями можна ознайомитись тут:

1. Порівняльна таблиця змін до Закону, запропонованих Міністерством юстиції.

2. Записка по основним пропозиціям робочої групи АПУ до проекту Міністерства юстиції.

3. Порівняльна таблиця пропозицій робочої групи АПУ.

4. Порівняльна таблиця змін до Податкового кодексу України щодо спрощеної системи оподаткування для адвокатів.

З проектом, текст якого оприлюднив Мін’юст, можна ознайомитись тут.