flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Євросуд визнав право газети на критику екс-канцлера ФРН Г. Шредера

11 липня 2014, 09:00

 Європейський суд з прав людини визнав порушення прав одного з найбільших медіа-концернів Німеччини, Axel Springer AG, у справі про публікації статті, яка критикувала діяльність колишнього федерального канцлера ФРН Герхарда Шредера, йдеться в опублікованому в четвер рішенні суду. 

Суд визнав заборону на публікацію фрагмента статті газети Bild, яка входить до складу концерну Axel Springer AG, неправомірним і угледів в ньому порушення статті 10 (право на свободу слова) Європейської конвенції з прав людини. 
У статті газети, яка вийшла через три дні після призначення Герхарда Шредера на посаду голови комітету акціонерів Північно-Європейської Газопровідній компанії, висловлювалося припущення про особисту зацікавленість колишнього федерального канцлера в укладанні економічних угод з Росією. 
В одному з фрагментів статті її автор вказав на можливість того, що Г.Шредер спеціально провів дострокові вибори до Бундестагу і пішов зі своєї посади, щоб зайняти посаду в російсько-німецькому консорціумі. Г.Шредер оскаржив зміст цього фрагмента в німецьких судах і домігся заборони на його публікацію. 
Після дострокових виборів 18 вересня 2005 Г.Шредер втратив владні повноваження. 
Проте 9 грудня того ж року було оголошено про призначення колишнього канцлера на одну з провідних посад в Північно-Європейської Газопровідній компанії, що здійснювала контроль над російсько-німецьким Північно-Європейським газопроводом, який пізніше отримав назву «Північний потік». Угода про будівництво і контракт на поставки газу були підписані Шредером і президентом Росії Володимиром Путіним в тому ж 2005 році, причому укладення контракту відбулося 8 вересня, за десять днів до дострокових виборів. 
Євросуд ухвалив виплатити концерну близько 41 тисячі євро витрат.