flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники Президента виконуватимуть функцію прокуратури

11 липня 2014, 08:58

 Проект конституційних змін дає відповіді на питання, перед якими постала останнім часом країна, - врегулювання відносин між центральною та місцевою владою, виконання вимог європейської інтеграції, намагання Президента унеможливити в подальшому узурпацію влади однією з гілок.

Про це під час брифінгу заявив Перший заступник Глави Адміністрації Президента України Геннадій Зубко. Він також висловив сподівання, що Верховна Рада вже на цій сесії почне розгляд законопроекту про зміни до Конституції, повідомляє "ЗіБ" з посиланням на прес-службу Президента.

Нагадаємо, президентський законопроект змін до Конституції №4178а буловключено до порядку денного ВР, а відповідний законопроект був представлено на розгляд Венеціанської комісії.

Перший заступник Глави АПУ наголосив, що Президент вперше намагається змінити філософію державного управління відповідно до європейського підходу. Геннадій Зубко навів приклад Польщі, де діє трьохрівнева модель структури влади, яка дозволяє перейти «від централізованого ручного управління до побудови влади знизу догори».

Перший заступник Глави АПУ підкреслив, що передача частини повноважень регіонам є вимогою часу, яка дозволяє побачити, як місцева влада може контролювати ситуацію.

Він зазначив, що запропонована модель не лише дозволить розширити права місцевих громад, але й надасть їм можливість взяти відповідальність на себе.

Торкаючись питання створення інституту представників Президента на місцях, Геннадій Зубко підкреслив, що вони будуть наділені лише контрольними функціями. «Вони будуть мати функцію контролю і нагляду над дотриманням законності в Україні. Це практично та функція, яка належала прокуратурі», - сказав він.

Відповідаючи на питання щодо перспектив ухвалення змін до Основного Закону Верховною Радою, Геннадій Зубко наголосив, що відбувається постійний діалог з фракціями та групами.