flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд пожалів екс-адвоката, яка захопила заручників

11 липня 2014, 08:57

 У Татарстані сьогодні винесено вирок 70-річній екс-адвокату, яка з пневматичним пістолетом увірвалася до нотаріальної контори, взяла заручників і погрожувала підірвати бомбу.

Верховний суд Татарстану визнав Галіябану Фахрулліну винною за пп. "г", "з" ч. 2 ст. 206 (захоплення і утримання особи як заручника, вчинені з метою спонукання вчинити будь-яку дію як умову звільнення заручника, вчинені із застосуванням предметів, використовуваних як зброї, з корисливих мотивів), ч. 3 ст. 30, ч. 4 ст. 159 (замах на шахрайство), ч. 1 ст. 306 КК РФ (свідомо неправдивий донос про вчинення злочину), повідомляє «ЗіБ» з посиланням на Право.ru.

Встановлено, що у січні 2010 року до колишнього адвокатова Фахруллінової звернувся 80-річний чоловік, який, попросив представляти його інтереси в судових органах. Екс-адвокату стало відомо, що пенсіонер - інвалід другої групи, вдівець, не має дітей і є одноосібним власником двокімнатної квартири і вкладів у банках, всього на суму більше 2,5 млн руб. Фахрулліна оформила підроблене свідоцтво про реєстрацію шлюбу з клієнтом, а також нотаріально оформлені заповіт і генеральну довіреність від імені пенсіонера на своє ім'я.

Після смерті чоловіка, представляючись спадкоємцям - сестрі і небогам - законною дружиною, колишній адвокат звернулася до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини і стала претендувати на квартиру вартістю не менше 2 млн руб. Оскільки родичі померлого були проти цього, Фахрулліна стала впливати різними шляхами і способами на нотаріуса. Зокрема, вона звернулася до правоохоронних органів з завідомо неправдивим доносом про те, що нотаріус вимагає у неї гроші.

Коли і це не дало результату, Фахрулліна, озброївшись пневматичним пістолетом і виготовивши муляж "поясу шахіда" 3 липня 2012 року прийшла в казанську нотаріальну контору на вулиці Повстання. Там вона, захопивши в заручники помічника нотаріуса, зажадала видати їй свідоцтво про право на спадщину на все майно померлого пенсіонера. Співробітники поліції в терміновому порядку оточили територію, провели евакуацію мешканців прилеглих будинків і вступили в переговори з жінкою. Весь цей час вона тримала пістолет біля скроні співробітниці контори і погрожувала привести в дію вибуховий пристрій. Після переговорів із співробітниками спецслужб Фахрулліна була затримана.

У ході слідства з'ясувалося, що Фахрулліна в серпні 2007 року була засуджена Арським районним судом Татарстану за ст. 307 ч. 1 КК РФ (свідомо неправдиві свідчення) до штрафу в розмірі 20 000 руб.

Відносно обвинуваченої було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, до цього її лікували у психіатричній лікарні. 27 січня 2014 з неї було взято підписку про невиїзд.

Кримінальна справа розглядалася колегією з трьох суддів. Суд призначив Галіябану Фахрулліновій покарання у вигляді семи років позбавлення волі умовно, з випробувальним терміном на п'ять років. При цьому кримінальне переслідування відносно Фахруллінової за ст. 306 КК РФ судом було припинено у зв'язку із закінченням терміну давності притягнення до кримінальної відповідальності. Також задоволено позов потерпілої про стягнення з засудженої компенсації моральної шкоди у розмірі 200 000 руб.