flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримчани не отримують повноцінного громадянства РФ, -Мін’юст

11 липня 2014, 08:56

 Всі факти, що стосуються військової агресії РФ у Криму, зафіксовані. Зокрема, йдеться про факти викрадень, вбивств та катувань. Таких фактів дуже багато. Заява України до ЄСПЛ нараховує понад 200 сторінок та 914 пунктів. Окрім того, цей документ регулярно поповнюється новими фактами злочинів.

Питання повернення АР Крим є першочерговим для української влади. Про це на брифінгу у Кабінеті Міністрів України заявив Міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє «ЗіБ» з посиланням на пресс-службу Міністерства.

«У нас позиція дуже чітка: незважаючи на перебування у стані неоголошеної війни з РФ, питання Криму для нас є на першому місці», - наголосив Міністр.За його словами, одним із найголовніших кроків української влади у питанні Криму є правова та дипломатична робота.

Міністр юстиції зауважив, що активна юридична робота з боку України не дасть здійснитися планам Російської Федерації. За словами Павла Петренка, одним із найголовніших напрямів є справа України проти Росії у Європейському суді з прав людини.

Також він повідомив, що українська влада підтримує постійний зв'язок із адвокатами на території окупованого Криму, які повідомляють про ситуацію на півострові.

«Ми постійно отримуємо інформацію про те, що зараз в Криму спостерігається розчарування з боку навіть тих осіб, що раніше підтримували окупацію. Проявляється великий обман з боку російських окупаційних сил та псевдокримської влади. Навіть у питанні про так зване російське громадянство виявилося багато обману. Люди, які отримали ці паспорти, виявилися "не до кінця" громадянами Росії. Зокрема, вони не можуть вчиняти юридичні дії на материковій частині Росії. Тому я впевнений, що будь-яка брехня завжди проявляється, а правда полягає в тому, що Крим є територією України», - підкреслив Павло Петренко.

У свою чергу, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров зазначив, що наразі в Криму спостерігається посилення репресій з боку Російської Федерації.

«В Криму поглиблюються загрозливі явища: викрадення журналістів, активістів, а також вбивства людей. Указ про реабілітацію кримськотатарського народу є простою декларацією. Насправді ми спостерігаємо постійне обмеження прав кримських татар», - сказав він.

За словами Чубарова, репресії в Криму отримують нові форми.

«Останнім прикладом таких дій з боку РФ стала заборона мені перебувати в Криму. Ми будемо реагувати правовим шляхом, спираючись на українське та міжнародне законодавство», - наголосив Голова Меджлісу.

Водночас народний депутат України Мустафа Джемілєв підкреслив: «Ми також фіксуємо порушення та будемо звертатися до міжнародних судів, зокрема, до Європейського суду з прав людини. Дуже важливо, щоб суспільство постійно слідкувало за ситуацією в Криму», - зазначив він.