flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Вищого спецсуду узагальнили практику розгляду справ із застосуванням Гаазької конвенції

10 липня 2014, 14:00

 На нараді суддів судової палати з цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України судді обговорили узагальнення судової практики з розгляду судами справ із застосуванням Гаазької конвенції про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей. Про це повідомляє прес-служба ВССУ. 

Метою узагальнення, зазначила суддя Олена Євтушенко, є аналіз і вивчення справ із застосуванням зазначеної Конвенції при вирішенні спорів щодо забезпечення повернення дітей, яких незаконно вивезено або, які незаконно утримуються; виявлення проблемних питань, пов'язаних із застосуванням норм міжнародного права, та надання пропозицій по заходів, необхідних для формування єдиної судової практики з цих правовідносин. 
Головною перевагою Гаазької Конвенції є можливість захистити дитину, її права, а також забезпечити мінімізацію негативного впливу на нього від протиправного вивезення або утримання, гарантувати право кожної дитини на стабільні умови життя. 
Згідно з результатами проведеного узагальнення суди України переважно дотримуються вимог норм матеріального та процесуального права при розгляді справ у спорах про забезпечення повернення дитини до постійного місця проживання відповідно до Гаазької Конвенції. 
Разом з тим практика розгляду справ зазначеної категорії свідчить про існування певних проблем, пов'язаних з нерозумінням суддями положень Гаазької Конвенції та неправильним застосуванням при прийнятті рішень. Так, суди, розглядаючи такі справи, не завжди чітко визначаються з тим, які саме обставини мають значення для правильного вирішення справи, не зосереджені на відмінності цих справ від випливають із сімейних правовідносин і стосуються участі батьків у вихованні дітей та визначенні їх проживання, не завжди досить повно з'ясовують фактичні обставини справи. 
Суддя Дмитро Луспенику звернув увагу на те, що судді не завжди правильно визначають предмет доказування у зазначеній категорії спорів і замість умов, передбачених Гаазькою конвенцією, враховують, як правило, положення СК України, ст. 6 Декларації прав людини, які регулюють зовсім інші правовідносини. Також судами нерідко допускаються помилки при визначенні правового статусу Міністерства юстиції України та його територіальних підрозділів, які пред'являють такі позови. 
Враховуючи це в узагальненні приділено увагу правовому врегулюванню справ щодо незаконного утримання (переміщення) дітей відповідно до Гаазької Конвенції, особливостям виробництва справ з іноземним елементом, повноважень Міністерства юстиції України як центрального органу для виконання передбачених цією Конвенцією функцій. Крім того, узагальнені особливості розгляду справ і прийняття судового рішення, визначені законом підстави для відмови у задоволенні позовних вимог, а також напрацьовано висновки і пропозиції про заходи з метою забезпечення єдності судової практики з цих правовідносин. 
Зазначене узагальнення, яке було проведено на підставі судових рішень та витребуваних справ, розглянутих судами першої та апеляційної інстанцій, буде направлено зацікавленим суб'єктам для надання відповідних пропозицій і направлено Пленуму ВССУ для затвердження.