flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВАСУ звернув увагу на свавільний спосіб позбавлення майна

10 липня 2014, 09:10

 Ірландське підприємство «East/West Alliance Limited», що знаходиться у м. Дублін, із представництвом в Україні, було позбавлено належних йому шести літаків Ан-28 та восьми літаків Л-410 у надзвичайно свавільний спосіб всупереч принципові верховенства права.

На дану справу ВАСУ звертає увагу адмінсудів у інформаційному листі від 4.07.2014 №851/11/14-14.

Так, 2 червня 2014 р. набуло статусу остаточного рішення Європейського суду у справі «East/West Alliance Limited» проти України».

Вказаним рішенням визнано порушення статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У вказаній справі підприємство-заявник було позбавлене доступу до свого майна на строк більше ніж десять років, внаслідок чого літаки були пошкоджені та понищені або продані третім особам, або просто зникли і при цьому нікого не було притягнуто до відповідальності.

Крім того, усі зусилля підприємства-заявника при зверненні до різних державних органів з метою повернення свого майна протягом дванадцяти років були безрезультатними і підприємство-заявник на практиці не мало можливості отримати ефективні засоби юридичного захисту щодо своїх скарг, які могли б запобігти вчиненню або продовженню порушень та які б забезпечили належне відшкодування понесених збитків.

Цей лист Вищий адміністративний суд пропонує довести до відома суддів місцевих та апеляційних адміністративних судів для вжиття заходів загального характеру, необхідних для виконання рішень Європейського суду з прав людини, що набули статусу остаточного.

Закон і Бізнес