flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд взяв під варту 4 підозрюваних у вчиненні злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів

19 березня 2021, 21:46

До Вінницького міського суду Вінницької області надійшло 4 клопотання сторони обвинувачення про застосування запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою стосовно групи осіб, підозрюваних у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 - 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України.

За матеріалами досудового розслідування, підозрюваними було створено стійке злочинне об’єднання, що має системно-ієрархічну системно-структурну побудову, яка включає в себе наявність керівництва (лідерів), чітке визначення ролі кожного учасника та їх підпорядкованість керівникам, загальні правила поведінки і конспірації. Підозрювані протягом довгого часу здійснювали продаж великого об’єму наркотичних та психотропних засобів через мобільний додаток «Telegram», за допомогою якого спілкувались зі своїми клієнтами та повідомляли де залишені заборонені речовини.

У грудні 2020 року, ще 6 учасників з даної злочинної організації вже взято під варту.

                Під час судового розгляду сторона обвинувачення мотивувала дані клопотання тим, що всі підозрювані не мають постійного місця проживання, безробітні, не мають стійких соціальних зв’язків та вказали наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а саме:

  • переховування від органів досудового розслідування та суду;
  • продовження здійснення кримінального правопорушення, у якому вони підозрюються;
  • незаконний вплив на свідків шляхом їх підкупу.

Сторона обвинувачення просила обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою на час тривання досудового розслідування.

                Захисники, в свою чергу, заперечували щодо задоволення клопотань та переконували суд, що більш м’які запобіжні заходи є достатніми в такому випадку (наприклад: домашній арешт).

За результатами судових розглядів вказаних клопотань, дослідивши всі надані докази, проаналізувавши пояснення сторін кримінального провадження, слідчі судді визначили висунуті підозри обґрунтованими , тому задовольнили клопотання слідчих про застосування до чотирьох підозрюваних запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою строком на 25 днів.

Наразі тривають слідчі дії.

                Важливо: ч.1 ст. 17 КПК України – особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Довідково :

ч. 1 ст. 255 ККУ - Створення злочинної організації, керівництво такою організацією або її структурними частинами (караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна).

 ч. 2 ст. 255 ККУ- Участь у злочинній організації (карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна)

ч. 4 ст. 28 ККУ - Кримінальне правопорушення визнається вчиненим злочинною організацією, якщо він скоєний стійким ієрархічним об'єднанням декількох осіб (п'ять і більше), члени якого або структурні частини якого за попередньою змовою зорганізувалися для спільної діяльності з метою безпосереднього вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів учасниками цієї організації, або керівництва чи координації кримінально протиправної діяльності інших осіб, або забезпечення функціонування як самої злочинної організації, так і інших кримінально протиправних груп;

ч. 2 ст. 307 ККУ - Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 308-310312314315317 цього Кодексу - караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області