flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справу про дорожньо-транспортну пригоду за участі водія карети швидкої допомоги закрито в зв’язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення

04 березня 2021, 12:30

4 березня, у Вінницькому міському суді Вінницької області відбулося засідання, в якому розглядалась справа про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Нагадуємо, 17 грудня 2020 року відбулась дорожньо-трансопртна пригода за участі карети швидкої медичної допомоги та позашляховика «BMW». Автомобілі зіткнулись на перехресті. На кожного з водіїв було складено по адміністративного протоколу.

Відповідно до висновку судової автотехнічної експертизи, який було оголошено у судовому засіданні, причиною виникнення дорожньо-транспортної пригоди стала невідповідність дій водія позашляховика правилам дорожнього руху, останній мав можливість попередити дану дорожню ситуацію, шляхом виконання вимог правил дорожнього руху, а саме п.3.2 та 12.3, коли  авто швидкої допомоги з’явилося у його полі зору.

Дослідивши адміністративні матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності водія швидкої медичної допомоги, суд постановив закрити адміністративну справу, в зв’язку з відсутністю у діях останнього складу адміністративного правопорушення, передбачене ст. 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Довідково :

  • ст. 124 КУпАП – порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів (тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 гривень) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.
  • п.3.2 ПДР - у разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів).
    (на транспортних засобах, які рухаються в супроводжуваній колоні, повинне бути ввімкнено ближнє світло фар).
    (якщо на такому транспортному засобі увімкнено проблискові маячки синього і червоного або лише червоного кольору, водії інших транспортних засобів зобов’язані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі). На дорозі з розділювальною смугою цю вимогу зобов’язані виконати водії транспортних засобів, що рухаються в попутному напрямку).
    - 12.3 - у разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об’їзду перешкоди.Начало формыКонец формы