flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд завжди відкритий для молодого покоління правників

25 вересня 2019, 12:43

Щороку Вінницький міський суд Вінницької області відвідують сотні студентів, які в майбутньому мріють здобути професію правника. Керівництво суду зацікавлене у правовій освіті молоді, тому, зі свого боку, для них організовує інформаційно-практичні зустрічі системного характеру.

Цього тижня, до установи завітали активні та цілеспрямовані студенти 1-го та 2-го курсів факультету «Економіки, менеджменту і права», учасники наукового гуртка «Феміда», Вінницького торговельно-економічного інституту Київського національного торговельно-економічного університету. Супроводжувала молодь заступник декана Ірина Білоус.

Традиційно, вітальним словом зустрічали гостей модератори заходу прес-секретар суду Каріна Тарасова та працівник суду з питань інформаційно-технічного забезпечення Анастасія Осадчук. Після знайомства, майбутнім правникам розповіли про історію судочинства на Вінниччині, становлення Вінницького міського суду Вінницької області, його сучасну управлінську структуру та головні напрямки роботи.

Після так званого «лейтмотиву» зустрічі, студенти мали можливість оглянути один із найбільших архівів України, де зберігається понад 700 тисяч справ. Так, архіваріус Олександр Сороколіта розповів як здійснюється організація та забезпечення зберігання документів, які надійшли до архіву суду, контроль за систематизацією, розміщенням та обліком справ, які передані до відділу для подальшого їх зберігання. До того ж,  правники порівнювали особливості оформлення сучасних і старих справ, особисто гортаючи судові рішення ще 1944 років. Викладач з університету зазначила, що вони ніби торкаються історії судочинства, розглядаючи пожовклі сторінки рукописних документів.

Наступний етап інформативного заходу – участь у судових засіданнях. Так, суддя-криміналіст Ганна Гайду надала можливість студентам на практиці ознайомитись з роботою судді та інших представників юридичної сфери. Зокрема, спершу молодь побувала у судовому засіданні, під час розгляду кримінального провадження по обвинуваченню чоловіків у вчиненні кримінального правопорушення, а саме – розбою  (ст. 187 КК України). У рамках засідання, суд продовжив обвинуваченим строки запобіжних заходів у виді тримання пів вартою. Відповідно, студенти-правники побачили і відповідальну роботу конвоїрів.

Далі, молодь була присутня під час судових дебатів, вже в іншому судовому засіданні по кримінальній справі стосовно особи, яка обвинувачується  у вчиненні крадіжки  (ст. 185 КК України).

Отримавши практичний досвід, прес-секретар Каріна Тарасова продемонструвала присутнім роботу спеціальної апаратури для проведення позавізуального опитування свідків та потерпілих, яку застосовують під час розгляду кримінальних проваджень, зокрема у справах щодо викрадення людей, показала скляне загородження, що відповідає усім європейським нормам, де утримують підсудних

Після цього, розмову побудували у форматі «питання-відповідь».  Студенти розпитували про суд присяжних в Україні, судову охорону, можливості «Електронного суду», цікаві справи, які перебували в провадженні суду, завантаженість працівників установи, та найголовніше і найбільш цікаве для них питання – як стати суддею і що для цього потрібно.

«Професія правознавця покликана здійснювати благородну функцію – захищати права людини, гідність і честь, інтереси держави, виховувати у громадян повагу до закону. Чесність, непідкупність, принциповість, громадянська мужність, справедливість – невід’ємні якості юриста, тому викарбовуйте їх у собі» – наприкінці підсумували модератори заходу.

В свою чергу, молодь подякувала організаторам заходу за практичний досвід, який надихає на подальші професійні досягнення та виявили бажання в майбутній співпраці в рамках практики.

 

 

 

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області.