flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок чоловіку, який посварився із дружиною, а злість зігнав на незнайомій жінці

23 вересня 2019, 11:12

Вінницький міський суд Вінницької області 18 вересня 2019 року визнав винним 31-річного чоловіка, який в під’їзді свого будинку вчинив хуліганські дії стосовно незнайомої йому жінки. За вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство), суд призначив особі покарання у виді чотирьох років позбавлення волі. Одночасно, на підставі ст. 75 КК України суд звільнив обвинуваченого від відбування основного призначеного покарання у виді позбавлення волі з іспитовим строком – три роки.  Якщо протягом цього часу чоловік знову вчинить новий злочин, то відбуватиме призначене покарання в повній мірі. Також на особу покладено обов’язки, передбачені пунктами 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України.

Під час судового розгляду кримінального провадження стало відомо, що в березні 2019 року чоловік, сховавшись за вхідними дверима у своєму під’їзді, здійснив хуліганські дії по відношенню до жінки, яка зайшла до будинку. Зокрема, підозрюваний наніс потерпілій удар кулаком в голову, від чого вона впала на підлогу. На цьому чоловік не зупинився та здійснив ще три удари її головою об підлогу. Внаслідок чого, жінка отримали тілесні ушкодження.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав, щиро розкаявся та зазначив, що після вчиненого злочину просив вибачення у потерпілої за скоєне. Також, 31-річний чоловік пояснив, що напередодні хуліганської поведінки, він посварився зі своєю дружиною, після чого випив зайвого. Це спричинило у нього неконтрольований напад агресії, який призвів до безпричинного нападу на незнайому жінку.

У свою чергу потерпіла щодо міри покарання особі, поклалась на розсуд суду.

З урахуванням обставин справи, особи обвинуваченого, суд дійшов висновку, що для виправлення обвинуваченого, а також попередження вчинення ним нових злочинів, буде необхідним і достатнім покарання у виді обмеження волі строком на 4 роки, оскільки призначення інших видів покарань є недостатнім для досягнення мети покарання, визначеної ст. 50 КК України щодо запобігання вчиненню нових злочинів засудженим. Разом з тим, враховуючи, що обвинувачений вперше притягується до кримінальної відповідальності, раніше ніколи не був судимий, вину визнав, щиро розкаявся, за місцем проживання та роботи характеризується  з позитивної сторони, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, суд звільнив обвинуваченого від відбування покарання на підставі ст. 75 КК України з іспитовим строком – 3 роки та з покладанням  на нього обов’язків, визначених пунктами 1, 2 ч. 1 ст. 76 КК України.

На даний час вирок іще не набув законної сили. 

Довідково: ч. 1 ст. 296  КК України –  хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом. Карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області