flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Від теорії до практики: Вінницький міський суд відвідали студенти-правники

21 березня 2019, 14:28

Керівництво Вінницького міського суду Вінницької області з метою формування позитивного іміджу, налагодження усесторонніх зв’язків з громадськістю систематично ініціює зустрічі з прогресивною молоддю. Оскільки відкритість судової системи є одним із важливих факторів ефективної роботи суду.

Так, 20 березня 2019 року відбулась чергова зустріч у рамках заходу «День відкритих дверей». Цього разу до Вінницького міського суду Вінницької області завітали студенти 4-го курсу факультету «Право» Технологічно-промислового коледжу Вінницького національного аграрного університету. Супроводжувала гостей викладач з цивільного процесу Ольга Шаповалова.

Вітальним словом зустріли майбутніх правників прес-секретарі суду Каріна Тарасова та Анастасія Осадчук. На початку оглядової екскурсії Анастасія Осадчук розповіла гостям про історію створення Вінницького міського суду: «Будівлю суду було зведено ще у XIX столітті. До утворення Вінницького міського суду тут діяла міська управа, а згодом був створений Вінницький окружний суд. У 1972 році, коли Вінницю було поділено на райони, основними з яким були – Ленінський, Староміський та Замостянський, створили три відповідні районні суди. Та, відповідно до Указу Президента України від 5 липня 2012 року вищезазначені суди було ліквідовано та утворено Вінницький міський суд Вінницької області, який розпочав свою роботу 15 жовтня 2012 року.»

Після ознайомчої частини, модератори заходу продовжили пізнавальну екскурсію в одному з найбільших архівів України, який нещодавно налічував майже півтора мільйона справ. Студенти були враження масштабами архіву, де уже на даний час зберігається понад 700 тисяч живих справ. Інна Островська – начальник відділу ведення архівних справ, продемонструвала гостям рішення, які датовані ще 1944 року. Крім того, майбутні правники мали можливість порівняти особливості оформлення сучасних і старих справ, власноруч гортаючи судові рішення.

Після теоретичної частини, студенти оглянули зал судді-криміналіста. У свою чергу, Каріна Тарасова розповіла про роботу спеціальної апаратури щодо проведення позавізуального опитування свідків та потерпілих, про структуру роботи Вінницького міського суду Вінницької області, продемонструвала, які саме місця в залі судового засідання займають судді, прокурори, адвокати, секретар судового засідання.

Також, прес-секретар проінформувала студентів про Електронний суд:

«Мета Електронного суду – це налагодження процесу оперативного обміну інформації в електронному вигляді між судовими установами, учасниками судового процесу, а також іншими державними структурами». 

Разом з тим, студенти дізналися про кількість справ, які перебувають в провадженні суду.

Після теоретичної частини, суддя-криміналіст Ганна Гайду надала можливість студентам-правникам вдосконалити свої практичні та теоретичні навички та наглядно ознайомитись з роботою судді. Молодь побувала у судовому засіданні, на якому колегіально розглядалась кримінальна справа стосовно особи, яка обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, а саме – умисне вбивство (ч. 1 ст. 115 КК України). Так, студенти «наживо» побачили роботу справжніх фахівців з права та зрозуміли, яка відповідальність лежить на кожному з них.

Окрім того, студенти оглянули зал, де розглядаються цивільні справи. У свою чергу, консультант суду Крістіна Лиса, яка працювала близько року секретарем судового засідання у судді цивіліста, поділилась особистим досвідом та розповіла про усі тонкощі роботи секретаря судового засідання. Наприкінці пізнавальної та цікавої зустрічі начальник відділу  ведення архівних справ розповіла присутнім про виконавчі листи.

Наостанок, студенти висловили слова подяки всім працівникам та організаторам екскурсії і виявили бажання до наступних практичних зустрічей.

  

  

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області