flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вінницький міський суд провів годину правосвідомості для четвертокласників ЗШ №3

18 березня 2019, 17:38

Просвітницького-правовий тренінг в рамках Проекту «Правова свідомість дитини – гідне майбутнє країни» для учнів 4-их класів відбувся 13 березня 2019 року на базі Комунального закладу «Загальноосвітня школа I-III ступенів №3 імені М. Коцюбинського Вінницької міської ради». Вінницький міський суд Вінницької області є ініціатором освітнього заходу. Модератором та організатором проекту на постійній основі виступає заступник керівника апарату суду Руслана Федорова.

Під час тренінгу Руслана Федорова розповіла дітлахам про один із найбільших судів України – Вінницький міський суд Вінницької області. Крім того, діти дізналися про цікаві факти з історії права, а саме про тих, хто першими виконували ролі суддів у давні часи, про один із перших збірників законів  «Салічна правда», про сміховинний в сучасному світлі, суд над тваринами та про, так званий, «суд Лінча», який можна порівняти із новочасним негативним явищем – булінгом.

Після теоретичної частини виступу, дітлахи мали можливість пограти в інтерактивну гру. Переглядаючи ролики, кожен з них з величезним ентузіазмом відгадував злочини, які скоїв мультиплікаційний герой. Так, діти відгадали такі кримінальні правопорушення як: «булінг», викрадення людини, грабіж, зайняття гральним бізнесом, жорстоке поводження з тваринами, крадіжка, порушення правил дорожнього руку, незаконне проникнення та легке тілесне ушкодження.

По закінченню гри, Руслана Федорова продовжила ділитись з учнями цікавою та корисною інформацією: «Щорічно у світі складаються  своєрідні рейтинги – списки країн за рівнем якості життя у них. У 2018 році ООН склала список до якого увійшли 182 країни світу. Так, лідерами стали: Австрія, Норвегія та США, а вкінці опинились: Афганістан, Гандурас, Нігер». Учні уважно слухали гостю та із зацікавленістю спостерігати за фотоілюстраціями. Після огляду країн з високим рівнем життя модератор заходу та школярі дійшли спільного висновку, що чим більше в країні правосвідомих людей, які поважають і виконують закони, тим кращою, гідною, правовою стає країна в якій вони живуть.   

Також, заступник керівника апарату розповіла про відповідальність неповнолітніх за вчинення кримінального правопорушення та спеціальні навчально-виховні установи соціальної реабілітації, в які, за рішенням суду, направляють дітей, що потребують особливих умов виховання.

У кінці зустрічі діти  мали можливість не лише дізнатись про символи судочинства – Феміду, молоток судді, мантію, нагрудний знак, але й побачити це все на власні очі на мобільній виставці. Так, школярі уявляли себе суддями – подумки приміряли на себе мантію, нагрудний знак та гримали молотком.

На завершення, заступник керівника апарату подякувала усім присутнім за увагу та вручила сертифікат директору Комунального закладу «Загальноосвітня школа I-III ст. №3 Вінницької міської ради», який підтверджує участь школярів у тренінгу в рамках просвітницько-правового проекту на тему: «Правова свідомість дитини – гідне майбутнє країни».

Для того аби освітня зустріч школярам запам’яталася, організатори заходу роздали усім присутнім доступні інформаційні брошури.

 

На думку голови Вінницького міського суду Вінницької області Андрія Михайленка, щоб спонукати дітей до законослухняної поведінки, правосвідомих дій, варто завчасно сформувати у молоді розуміння що добре, а що погано. При цьому, не вказуючи дітям, що їм слід, чи не слід робити, краще практично показати (на прикладі інших країн, на нашій з вами поведінці), що повага до себе та до оточуючих є важелем вплину до становлення правової та демократичної держави, що піклується про своїх громадян, встановлюючи на її межах важливі для цього Закони.

 

  

 

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області