flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді в мантіях, конвоїри, лабіринти архіву…

23 лютого 2018, 16:01

В черговий раз Вінницький міський суд Вінницької області зустрічає гостей в рамках заходу «День відкритих дверей». Цього тижня до суду завітали учні 9 класу Новоприлуцької ЗОШ І-ІІ ступенів Липовецького району, Вінницької області. Дітей супроводжували учитель історії та права Катерина Кабанюк та класний керівник Зінаїда Степаненко.

Традиційно зустрічала гостей заступник керівника апарату Руслана Федорова – «Ми раді Вас вітати в одному із найбільших судів України. Саме в нашому суді, першої інстанції, розпочинається судовий процес із захисту прав та законних інтересів громадян».

Екскурсія розпочалась в одному із залів судових засідань, де Руслана Вікторівна розповіла школярам про засади здійснення судочинства в Україні. Крім того, діти дізналися про особливості роботи суддів, їх помічників та секретарів судових засідань,  про процедуру формування та впорядкування справ. Окрім того, заступник керівника апарату зосередила увагу молоді на питанні, що стосується формування та впорядкування судових справ. Зокрема, Руслана Федорова навела цікаві факти із суддівського досвіду Вінницького міського суду. Так, школярі дізналися про найбільшу справу суду, матеріали якої налічували близько 130 томів (1 том – 250 аркушів). Крім того, молодь була вражена інформацією про те, що одна із суддів Вінницького міського суду проголошувала вирок 2 дні, оскільки той складав 520 аркушів. Таким чином, суддя читаючи вирок увесь час стояла, що передбачено законодавством та робила перерву лише, щоб випити склянку води.

Далі, школярі побачили роботу спеціальної апаратури щодо проведення позавізуального опитування свідків та потерпілих. Найчастіше цю програму застосовують під час розгляду кримінальних проваджень, наприклад у справах про викрадення людей. Відтак, дані особи настільки переживають за власне життя та безпеку своєї родини, що відмовляються бути особисто присутніми під час розгляду справи. Так, зал судового засідання оснащений технічними засобами, за допомогою яких такі особи надають свідчення учасникам провадження таким чином, що ніхто крім судді або колегії суддів не має змоги розпізнати їх за виглядом. Адже під час слухання справи присутні в залі судового засідання можуть споглядати лише силует свідка або потерпілого, який виведений на екран монітора та чути голос, який програмою спотворюється настільки, що неможливо зрозуміти хто говорить – чоловік або жінка, дитина чи літня людина.

 

За планом заходу дев’ятикласники побували й у судовому засіданні під час розгляду обвинувального акту у кримінальному провадженні по обвинуваченню двох осіб у вчиненні кримінального правопорушення – крадіжка та грабіж (ст. ст. 186, 187 КК України). Перед судовим засіданням молодь була попереджена про те, що у приміщенні суду, в залах судових засідань безпосередньо, діють етичні та закріплені процесуально правила поведінки, яких всі відвідувачі беззаперечно мають дотримуватись. Так, лише після цього діти мали змогу побувати у судовому засіданні та побачити на власні очі принцип змагальності у судовому процесі.

 

По тому, учасники ознайомилися з роботою відділу прийому та реєстрації (канцелярія), де заступник керівника апарату розповіла учасниками заходу про порядок прийому та реєстрації вхідної кореспонденції суду, роботу автоматизованої системи документообігу суду. Разом з тим, начальник відділу Мар’яна Калкутіна наочно продемонструвала на щойно зареєстрованій справі, те як на практиці працює система автоматизованого розподілу справ між суддями. «Суддя розглядає справи, розподілені йому програмою. На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-якої іншої особи. За будь-яке втручання у програму, передбачена кримінальна відповідальність» – наголосила Руслана Вікторівна.

На завершення заходу молодь спустилася до найбільшого архіву суду України, де зберігається близько півтора мільйони справ. Школярі були здивовані масштабами приміщення, у якому стелажі з справами витягнулися в довгі коридори зигзагоподібної форми. Відтак, діти жартували про те, що вони можуть заблукати в лабіринтах архіву, і в результаті не зможуть написати самостійну робота з математики, яка чекає на них завтра. Разом з тим, школярі мали можливість погортати рукописні сторінки найстаріших справ, датовані ще 1944 роком.

 

Після цього, учасники заходу висловили щирі слова вдячності за зустріч та змістовну та цікаву бесіду. В свою чергу, Руслана Вікторівна побажала учням бути завжди спраглим до знань та наголосила молоді, що можливо саме вони в майбутньому будуть елітою нашої нації.

 

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області.