flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи можна у спадок отримати борги?

24 січня 2018, 17:11

Добре отримати у спадок будинок чи квартиру, але що роботи якщо спадкодавець залишив Вам свої борги, наприклад, банківський кредит. Згідно чинного законодавства нашої країни після смерті людини, родичі чи інші особи, які мають право на спадок, можуть отримати не лише майно померлого, але й наприклад, зобов’язання по виплаті кредиту на велику суму. Щоб уникнути неприємних ситуацій, варто компетентно підходити до усіх нюансів оформлення спадщини.

Першочергово потрібно розібратися, що входить до складу спадщини. Відповідно до норм Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Так, до спадкоємця переходять обов’язки на відшкодування: майнової (збитки) та моральної шкоди, що були завдані спадкодавцем; витрат на утримання, догляд, лікування та поховання спадкодавця. Крім того, на спадкоємця покладаються обов’язки за договором оренди житла з викупом.

Спадкоємці набувають статусу боржників за зобов’язаннями спадкодавця за двох умов:

1) спадкоємець (спадкоємці) прийняв спадщину відповідно до вимог ст. 1268 Цивільного кодексу України;

2) кредитор вчасно заявив відповідні вимоги до спадкоємців (ст. 1281 Цивільного кодексу України).

Важливо знати, що заборгованість померлого стягується за рахунок спадкоємця, але в межах вартості майна, який він отримав у спадок. У разі якщо у померлого позичальника є кілька спадкоємців, то вони будуть нести солідарну відповідальність за борги спадкодавця, але знову ж таки, сума кредиту не має перевищувати вартості їхньої частки у спадщині.

У відповідності до чинного законодавства спадкоємці зобов`язанні повідомити кредитора спадкодавця про відкриття спадщини, якщо йому відомо про борги померлої особи. При цьому, варто звернути увагу на те, що часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Одразу після того, як кредитор дізнався, що його боржник помер, то в його інтересах звернутись з вимогами до спадкоємців, але в межах визначеного законодавством строку. Так, положеннями ст. 1281 ЦПК України визначено декілька варіантів, в які строки кредитор зобов’язаний звернутись з претензією кредитора:

1) шість місяців від дня, коли він дізнався або міг дізнатися про відкриття спадщини, незалежно від настання строку вимоги;

2) один рік від дня настання строку вимоги. У такому випадку кредитору необхідно довести те, що його ніхто із спадкоємців не повідомляв про відкриття спадщини.

Варто звернути увагу на те, що факт недотримання відповідного строку для пред’явлення вимоги позбавляє кредитора права вимоги до спадкоємців (ч. 4 ст. 1281 Цивільного кодексу України).

В силу вимог чинного законодавства спадкоємці боржника зобов`язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Вимоги кредитора спадкоємці зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями та кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передане спадкоємцям у натурі.

Варто ще раз нагадати, що зобов’язання по сплаті боргу в нашій країні успадковуються. Проте завжди можна відмовитися від спадку або прийняти його, але при цьому не платити відсотки, штрафи і пеню по кредиту протягом перших шести місяців після смерті позичальника.

Вінницький міський суд Вінницької області:

помічник судді Олександр МАЛИК,

прес-секретар Каріна ТАРАСОВА.