flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зали судових засідань, судді у мантіях, конвоїри, лабіринти архіву та привиди Вінницького міського суду Вінницької області

22 листопада 2017, 17:43

Захід «День відкритих дверей» вже став певною традицією у Вінницькому міському суді Вінницької області. Цього разу до одного з найбільших суддів України завітали 5-11 класи загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. села Селище Тиврівського району в рамках тижня профілактики шкідливих звичок. Дітей супроводжували вчитель історії Галина Білоконь та шкільний психолог Світлана Вальчишина.

Зустрічала гостей заступник керівника апарату Руслана Федорова, яка розповіла школярам про судочинство України вцілому та безпосередньо про особливості роботи суду першої інстанції. Крім того, Руслана Вікторівна зробила короткий екскурс в історію будівлі суду, якій понад 150 років. Далі, учнів ознайомили із правилами поведінки, після чого вони мали змогу побачити  роботу суду з середини.

У кулуарі школярів привітала керівник апарату Неля Гудемчук, яка побажала підростаючому поколінню завжди бути спраглим до знань та вибудувати в собі звичку цікавитися усім.

Першим кроком в ознайомленні з роботою суду стало відвідування відділу прийому і реєстрації (канцелярія), де начальник відділу Мар’яна Калкутіна продемонструвала програму автоматизованого розподілу справ між суддями. «Суддя розглядає справи, одержані згідно з цією програмою.  На розподіл судових справ між суддями не може впливати бажання судді чи будь-які інші особи» – наголосила начальник відділу.

Далі школярі попрямували до зали судових засідань, де заступник керівника апарату розповіла про засади роботи судді, його помічника та секретаря, про процедуру формування та впорядкування справ. Разом з тим, Руслана Вікторівна показала присутнім клітку нового зразка – скляне загородження, яке відокремлює підсудних від складу суду й присутніх громадян. Школярі були здивовані ситуацією, коли спеціально для гостей судовий розпорядник продемонстрував те, як відкривається клітка, одразу після цього з перевіркою до зали зайшли відповідальні особи – службовці конвойного підрозділу національної гвардії України.

По тому, учасники заходу спустилися до архіву, де мали можливість погортати найстаріші справи, дізналися про те, хто і як може замовити копію рішення та який порядок надання інформації. Начальник відділу Інна Островська розповіла учням, що архів суду є одним із найбільших в Україні, адже тут зберігається близько півтора мільйона справ, найстаріші з яких датовані 1944 роком. Діти були вражені масштабами архіву і переймалися тим, що можуть навіть заблукати у цьому «лабіринті». Та найбільше школярам сподобалася історія про привидів архіву, присутність яких іноді відчувають на собі працівники. Інна Вікторівна розповіла дітям один випадок, який стався з нею та її колегами. Якось  вони довго не могли знайти одну справу, тоді вирішили задобрити невидимих істот солодощами. Ввечері залишили цукерки на столі, а зранку їх уже не було. Працівники не на жарт перелякалися, але пізніше виявилося, що солодощі забрала прибиральниця. Але найцікавішим виявилося те, що цього ж дня керівник архівного відділу знайшла потрібну їй справу.

На завершення заходу головний спеціаліст відділу ІТЗ Дмитро Хоменко наочно застосував спеціальну апаратуру щодо проведення позавізуального опитування свідків та потерпілих, яку зазвичай використовують у справах по викраденню людей.

Наприкінці екскурсії заступник керівника апарату Руслана Федорова провела для учнів профілактичну бесіду про шкідливі звички в рамках тематичного тижня, який наразі проходить у школі.

Після цього, Руслана Вікторівна подякувала всім учасникам заходу за увагу та щиру цікавість.

Прес-служба Вінницького міського суду Вінницької області.