flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід чоловікам, які підозрюються в незаконному перетині чоловіків через державний кордон

29 жовтня 2022, 13:30

У ВМС ВО відбулось судове засідання, в якому слідчий суддя розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та визначенням застави в 80 розмірів для чоловіків, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.
⠀⠀ ⠀⠀
З матеріалів клопотання стало відомо, що підозрювані, будучи мешканцями прикордонного регіону, володіючи інформацією про способи та порядок здійснення охорони державного кордону України, при цьому усвідомлюючи існування обмежень щодо виїзду за кордон громадян України чоловічої статі призовного віку на період дії воєнного стану, за попередньою змовою з невстановленими особами, організували незаконне переправлення громадян України через державний кордон України на територію Республіки Молдова. Так, невідома особа чоловічої статі, яка діяла за попередньою змовою із підозрюваним, за допомогою мобільного терміналу з 24 по 27 жовтня 2022 року узгодила із чоловіком умови незаконного переправлення його та ще двох осіб чоловічої статі через державний кордон України на територію Республіки Молдова, час та місце незаконного переправлення та те, що 27.10.2022 у м. Могилів-Подільський Вінницької області його зустріне біля магазину «Грош» інша особа та на човні переправить через державний кордон України на територію Республіки Молдова поза пунктом пропуску за грошову винагороду у розмірі 4500 доларів США з кожної особи. Після цього, підозрювані разом із невідомими особами, ввечері 27.10.2022 біля магазину «Грош» в м. Могилів-Подільському Вінницької області зустрівся із чоловіком та двома працівниками УСБУ у Вінницькій області, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів у ході спеціального слідчого експерименту. Під час зустрічі один із підозрюваних, дотримуючись заздалегідь визначеного маршруту та виконуючи відведену йому роль, провів чоловіка та двох працівників, які діяли під контролем працівників правоохоронних органів, до заздалегідь обумовленого місця на березі річки Дністер в м. Могилів-Подільському, звідки мало бути здійснене незаконне переправлення через державний кордон України до Республіки Молдова. Надалі, один із підозрюваних, на човні марки «INTEX», рухаючись по річці Дністер, підплив до лісистого узбережжя в м. Могилів-Подільський в районі дії прикордонного знаку 0126 за 500 метрів вверх по течії річки Дністер. Однак, підозрювані та невідомі особи не змогли переправити трьох осіб через річку Дністер на територію Республіки Молдова, оскільки були затримані працівниками правоохоронних органів.

При обранні запобіжного заходу слідчим суддею було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀ ⠀⠀
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб та визначав заставу у розмірі 208 000 грн.

Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀ ⠀⠀
Довідково:
ч. 3 ст. 332 КК України - Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів (караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна).
⠀⠀ ⠀⠀
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області