flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід двом чоловікам, які підозрюються у вимаганні грошових коштів та викраденні людини

27 жовтня 2022, 16:32
У Вінницькому міському суді Вінницької області слідчі судді розглянули клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для чоловіків, які підозрюються у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146, ч. 4 ст. 189 КК України.
⠀⠀⠀⠀
З матеріалів клопотання стало відомо, підозрювані, за попередньо змовою з групою осіб, переслідуючи мету незаконного збагачення, перебуваючи у смт. Попільня Житомирського району Житомирської області біля магазину «Океан», запросили до автомобіля, який належить одному із підозрюваних потерпілого. Так, під час розмови, з приводу причетності потерпілого до розкрадання мобільних телефонів, які належать ФОП одного із підозрюваних, із погрозами насильства та заподіянням тілесних ушкоджень один із чоловіків висловив потерпілому вимогу виплатити йому грошові кошти у розмірі 230000 гривень, у якості відшкодування заподіяної матеріальної шкоди. Надалі, один із підозрюваних заблокував двері та проти волі потерпілого привіз його до будинку, що розташований у с. Попільня Житомирського району Житомирської області та помістивши на утримання до підвального приміщення, позбавивши його волі, перешкоджаючи його вільному пересуванню та спілкуванню. Так, протягом трьох діб, підозрювані погрожуючи фізичною розправою здійснювали вимоги до потерпілого та його тітки щодо надання їм грошових коштів в сумі 230000 грн.
⠀⠀⠀
При обранні запобіжного слідчими суддями було враховано обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрювані можуть здійснювати дії, передбачені ст. 177 КПК України.
⠀⠀⠀
Дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, заслухавши думки учасників процесу, суд застосував до підозрюваних запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту для одного та тримання під вартою для іншого.
⠀⠀⠀⠀
Наразі тривають слідчі дії.
⠀⠀⠀⠀
Довідково:
ч. 2 ст. 146 КК України – Незаконне позбавлення волі або викрадення людини вчинені щодо малолітнього або з корисливих мотивів, щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань, або із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу (караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк).
ч. 4 ст. 189 КК України – Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження (карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна).
⠀⠀⠀⠀
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
⠀⠀⠀⠀
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області