flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд обрав запобіжний захід для чоловіка, який підозрюється у шахрайстві

16 червня 2022, 15:00
Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області розглянув клопотання сторони обвинувачення про обрання запобіжного заходу для чоловіка, який підозрюється у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1, ч. 2 ст. 190 КК України.
З матеріалів клопотання стало відомо, що підозрюваний, займаючись волонтерською діяльністю з надання допомоги вимушеним переселенцям із зони бойових дій на території України, які тимчасово проживають у м. Вінниця, пропонував чоловікам призивного віку, які підлягають мобілізації у період воєнного стану, допомогти за грошову винагороду перетнути кордон. Надалі, підозрюваний, перебуваючи у притулках для біженців, запропонував двом чоловікам допомогу у перетині кордону між Україною та Республікою Молдовою за грошову винагороду у розмірі 1300 та 1000 доларів США, не маючи при цьому наміру виконати взяті на себе зобов`язання. Крім того, підозрюваний, повідомив чоловікам про обов`язкову передоплату в розмірі 300 доларів США. Надалі, чоловіки перерахували кошти на банківську карту підозрюваного. Після чого, підозрюваний припинив відповідати на телефонні дзвінки, коштами розпорядився на власний розсуд.
При обранні запобіжного заходу слідчий суддя врахував обґрунтованість пред’явленої підозри та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснювати дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України.
За результатами повного та всебічного судового розгляду, заслухавши думки учасників процесу, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення, застосувавши до підозрюваного запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.
Наразі тривають слідчі дії.
Довідково:
ч. 1 ст. 190 КК України – Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) (карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років).
ч. 2 ст. 190 КК України – Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому (карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років).
Важливо:
Відповідно до статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
Пресслужба Вінницького міського суду Вінницької області